FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorenjem sinagoge Njemačka obilježila godišnjicu pogroma

Autor: dmus
BERLIN, 9. studenog 2011. (Hina/AFP) - Njemačka je u srijedu otvaranjem nove sinagoge u mjestu Spireu obilježila 73. godišnjicu Kristalne noći koja je 1938. najavila istrebljenje milijuna židova tijekom 2. svjetskog rata.

Nacistička vlast iskoristila je 9. studenog 1938. činjenicu da je poljski Židov njemačkog podrijetla Herschel Grynszpan ubio tajnika njemačkog veleposlanstva u Parizu, da bi u cijeloj zemlji organizirala antisemitsko nasilje u kojem je ubijeno na desetke osoba i deportirano 30 tisuća Židova.

Taj je datum "sramotni dan" za Njemačku i "katastrofa", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Ta je ludost kulminirala zločinom bez presedana koji je poharao kontinent i stajao života milijune ljudi u svijetu. Kad danas ovdje pričamo o budućnosti, to činimo s mislima na žrtve te ludosti koja je počela u našoj zemlji, Njemačkoj", dodala je.

U Spireu, na zapadu Njemačke, njemački predsjednik Christian Wulff otvorio je sinagogu koja simbolizira renesansu židovske zajednice u toj zemlji.

"Ponosni smo i zahvalni zbog toga što u Njemačkoj postoji židovski život i zajednice žive, rastu i napreduju", rekao je Wulff, koji je tijekom jutra odlikovao Margot Friedlander (90), čija je obitelj umrla u Aushwitzu, a ona se skrivanjem spasila od deportacije.

(Hina) xdam ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙