FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan doputovao na svečanost u Berlin

Autor: mhaj
, 1. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Turski predsjednik Tayyip Erdogan doputovao je u utorak u Berlin gdje će sudjelovati u proslavi 50. godišnjice obilježavanja sporazuma između Njemačke i Turske, potpisanog 30. listopada 1961. u Bonnu, kojim se regulirao boravak turske radne snage u tadašnjoj Saveznoj Republici Njemačkoj, a njemački cilj bio je ojačati poslijeratni industrijski razvoj.

U razdoblju od 1961. do 1973. u Turskoj se za posao u Njemačkoj prijavilo gotovo 2,7 milijuna ljudi, no samo ih je oko 700.000 ostalo ondje živjeti i raditi. Više od polovine tada se vratilo natrag u Tursku. Danas u Njemačkoj živi oko tri miljuna osoba turskog podrijetla, a trećina ih ima njemačko državljanstvo.

Kancelarka Angela Merkel i predsjednik Erdogan u srijedu će se sastati s nekima od prvih stranih radnika iz Turske koji su do danas ostali živjeti u toj zemlji.

Proslava obilježavanja potpisivanja sporazuma uslijedit će nakon niza svečanosti i događaja kojima je Njemačka željela izraziti zahvalnost turskim radnicima. Sporazum iz 1961. bio je od velike važnosti za tadašnji Zapadni Berlin, koji je samo dva mjeseca ranije od Istočnog Berlina podijeljen zidom što su ga podigle komunističke vlasti Demokratske Republike Njemačke kako bi svoje državljane spriječile u odlasku na zapad.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙