FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka upozorava na opasnosti rasprava o napadu na Iran

Autor: akoz
BERLIN, 7. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Rasprava o mogućem vojnom udaru na Iran opasna je i snaži čelništvo u Teheranu umjesto da ga slabi, rekao je za novine njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Izraelski mediji preplavljeni su nagađanjima da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nastoji postići konsenzus u vladi za napad na iranska nuklearna postrojenja.

"Upozoravam na opasnost iznošenja zamisli o vojnim opcijama", rekao je Westerwelle listu Hamburger Abendblatt. "To su rasprave koje jačaju iransko čelništvo umjesto da ga slabe".

Očekuje se da Međunarodna agencija za atomsku energiju ovoga tjedna objavi najdetaljnije izvješće do sada o istraživanjima u Iranu za koja se ocjenjuje da su usmjerena na razvoj atomskog opružja. Ne očekuje se, međutim, da će izvješće dovesti do pooštravanja sankcija protiv Teherana u Vijeću sigurnosti.

Westerwelle je, međutim, rekao da se, ako Iran ne surađuje, međunarodna zajedica neće ponašati kao da se ništa nije dogodilo. "Iran ima pravo koristiti nuklearnu energiju za civilne namjene ali i dužnost da isključi vojnu uporabu", rekao je njemački ministar.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙