FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski vojnici dezertiraju u sve većem broju - UN

Autor: akoz
NEW YORK, 9. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Sve veći broj sirijskih vojnika pristupa oporbi što povećava rizik od građanskog rata poput onoga koji se dogodio u Libiji, ocijenila je UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay u srijedu.

"Gdje se gaze temeljna ljudska prava a mirni zahtjevi za promjenom nailaze na grubo nasilje, ljudi postaju primorani pribjeći pobuni protiv tiranije i represije", rekla je Pillay Vijeću sigurnosti UN-a.

"To se dogodilo u Libiji a moglo bi se dogoditi u Siriji", rekla je u raspravi o zaštiti civila u oružanim sukobima. "Sve više i više vojnika odbijaju biti suučesnici u međunarodnim zločinima te mijenjaju stranu. Postoji rizik da se Sirija nađe u oružanom sukobu".

Pillay je ponovila procjene UN-a da je "više od 3500 ljudi" ubijeno u Siriji od početka protuvladinih prosvjeda koje su počele u ožujku.

"Deseci tisuća ljudi, uključujući liječnike, medicinske sestre i ranjene pacijente, proizvoljno su uhićivani a mnogi su ostali pritvoreni bez mogućnosti kontakta što ih dovodi u rizik od mučenja", rekla je Pillay.

Sirija je 2. studenog prihvatila plan Arapske lige obećavši da će povući vojsku iz nemirnih gradova, osloboditi političke zatvorenike i početi razgovore s oporbom koja želi maknuti Asada s vlasti i uvesti veće demokratske slobode.

Pillay je 15-članom Vijeću sigurnosti rekla da je "zabrinuta što ubijanja civila nisu prestala" i pozvala vlasti u Damasku da dopusti promatračke misije za ljudska prava kako bi pokazao da Sirija poštuje sporazum Arapske lige.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙