FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty za globalni sporazum o kontroli trgovine oružjem

Autor: rtom
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Velike sile i neke europske zemlje prodavale su oružje represivnim režimima koji su ga rabili za gušenje narodnih prosvjeda, objavio je u petak Amnesty International u novome izvješću i pozvao na donošenje globalnog Sporazuma o kontroli trgovine oružjem koji će štititi ljudska prava.

Vlade SAD-a, Rusije i nekih europskih država koje danas javno podržavaju prosvjede u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku donedavno su te režime opskrbljivale velikim količinama oružja, piše u izvješću "Prodaja oružja Bliskom istoku i sjevernoj Africi: pouke za djelotvoran Sporazum o kontroli prodaje oružja".

To ukazuje na "neučinkovitost postojećih kontrola za izvoz oružja (...) i potrebu za efikasnim globalnim Sporazumom o trgovini oružjem koji bi uključivao zaštitu ljudskih prava", rekla je Helen Hughes, glavna izvjestiteljica za trgovinu oružjem.

Izvješće obuhvaća transfere oružja od 2005., u Bahrein, Egipat, Libiju, Siriju i Jemen, a u svim tim državama ove su godine izbili proturežimski prosvjedi zajedničkog naziva Arapsko proljeće.

Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Francuska, Njemačka, Italija, Rusija, Velika Britanija i SAD glavni su opskrbljivači oružjem navedenih pet zemalja, smatra Amnesty.

Isporučivale su streljivo, vojnu i policijsku opremu korištenu za ubijanje, ozljeđivanje i uhićenje prosvjednika u Tunisu, a "unatoč trajnom i brutalnom suzbijanju prosvjeda, međunarodna zajednica nije zauzela čvrst stav kako bi zaustavila transfer oružja u Jemen".

Međunarodna zajednica uložila je napore kako bi ograničila izvoz oružja u Bahrein, Egipat, Libiju, Siriju i Jemen, no te mjere nisu učinkovite jer nisu spriječile transfer oružja prethodnih godina.

"Embargo na izvoz oružja ( ...) najčešće dolazi prekasno, kad je kriza ljudskih prava već u jeku", upozorila je Hughes.

AI poziva na strogu evaluaciju svakog predloženog transfera oružja kako bi se transfer zaustavio ako postoji utemeljena opasnost da će oružje biti uporabljeno protiv naroda ili omogućiti kršenje ljudskih prava.

"To proaktivno 'zlatno pravilo' već je zapisano u UN-ovu nacrtu Sporazuma o trgovini oružjem, a razgovori o usvajanju ovog Sporazuma nastavit će se u veljači 2012.", navodi Hughes i poručuje da će u protivnom "ugroziti živote i dodatno narušiti globalnu sigurnost".

U izvješću se navodi da je napose teško prikupljanje podataka o Siriji jer vlade rijetko službeno izvještavaju o trgovanju oružjem s Damaskom. Kao najveći dobavljač izdvojena je Rusija koja ne želi objaviti godišnje izvješće, no prema nekim podacima 10 posto njezina izvoza oružja otpada na Siriju.

Indija je u Siriju izvezla oklopna vozila, a Francuska streljivo od 2005. do 2009.

Režim svrgnutog i ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija oružjem je od 2005., opskrbljivalo deset zemalja, među kojima su Belgija, Francuska, Njemačka, Italiju, Rusija, Španjolska i Britanija, navodi se.

Najmanje 20 država opskrbljivalo je Egipat lakim oružjem, streljivom, suzavcem i drugom opremom, a po obimu posla najveći je dobavljač SAD s godišnjim prihodom od 1,3 milijarde dolara. Vojnu opremu u Egipat izvozile su Austrija, Belgija, Bugarska, Italiju i Švicarska.

(Hina) xrt ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙