FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka vlada prepolovila prognoze rasta za iduću godinu

Autor: vmom
BERLIN, 20. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Njemačka vlada gotovo je prepolovila prognoze rasta za njemačko gospodarstvo za iduću godinu zbog prigušenih očekivanja u vezi izvoza, potičući strahove da se najveće europsko gospodarstvo suočava s oštrim usporavanjem.

Vlada kancelarke Angele Merkel u idućoj godini tako očekuje rast od jedan posto, čime je ošto srezana ranija prognoza od 1,8 posto.

Prognoza rasta za ovu godinu blago je pak snižena, na 2,9 posto, s prvotno očekivanih tri posto.

"Tempo rasta usporio je, kako smo i očekivali", kazao je njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler. Dodao je ipak da njemačko gospodarstvo ostaje na putu rasta.

Ministarstvo gospodarstva, koje za vladu izrađuje prognoze, istaknulo je da je slabiji izvoz zbog globalnog usporavanja glavni razlog usporavanja gospodarskog rasta. Izvoz bi ove godine trebao porasti po stopi od 7,5 posto, a u idućoj za svega 3,5 posto.

"Domaća potrošnja će ubuduće postati ključnim osloncem gospodarskog rasta u Njemačkoj", objavilo je ministarstvo gospodarstva.

Njemačko izvozno orijentirano gospodarstvo brzo se oporavilo od financijske krize, čime je nadmašilo ostala gospodarstva svoga ranga i postalo glavni motor rasta za Europu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙