FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast eurozone oštro će usporiti, upozorava OECD

Autor: vmom
PARIZ, 31. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Eurozona je na putu oštrog gospodarskog usporavanja u 2012., pri čemu nekim zemljama predstoji i negativan rast, upozorila je u ponedjeljak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U izvješću objavljenom dva dana prije summita G20 u Francuskoj OECD je snizio prognoze rasta eurozone u 2012. na svega 0,3 posto, s dva posto prognoziranih u svibnju.

Također je smanjila procjene rasta za Sjedinjene Države, u kojima sada za iduću godinu prognozira rast od 1,8 posto, nakon 3,1 posto prognoziranih u svibnju.

U OECD-u također upozoravaju na značajne rizike snižavanja globalnih prognozi ako čelnici ne uspiju spriječiti da dužnička kriza pokosi financijska tržišta.

"Pogoršanje financijskih uvjeta u razmjerima kojima smo svjedočili u globalnoj krizi od 2007. do 2009. moglo bi dovesti do pada razine bruto domaćeg proizvoda (BDP) u nekim značajnim OECD-ovim gospodarstvima za čak pet posto do prve polovine 2013.", objavila je organizacija sa sjedištem u Parizu.

Među pozitivnim čimbenicima u OECD-u ističu da bi se, ako mjere politike najavljene na summitu europskih čelnika 26. listopada budu efikasno primjenjene, rast mogao pokazati boljim od očekivanog.

Upozoravaju ipak da su se neizvjesnosti dramatično povećale posljednjih mjeseci, pri čemu Grčka balansira na rubu bankrota koji bi mogao ozbiljno uzdrmati europske banke i ostale visoko zadužene članice eurozone.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙