FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival slovačke pjesme i glazbe

Autor: vreb
JAKŠIĆ, 5. studenog 2011. (Hina) - Tradicionalni festival slovačke narodne pjesme i glazbe „Ked sa ruža razvijala“ okupio je danas u Jakšiću čak 13 od 16 organizacija Matice slovačke, koliko ih djeluje u Hrvatskoj.

U ime domaćina, Matice slovačke "Kukučin Kuntarić" iz Jakšića, goste je pozdravio njen predsjednik Pavao Treger navodeći kako je taj festival ujedno i jedinstvena prilika da Slovaci iz Požeških krajeva uživaju u originalnim slovačkim narodnim pjesmama i glazbi jer za razliku od drugih sredina Slovaci koji su se tu doseljavali između dva svjetska rata danas žive u mnogim selima Požeštine tako da većina njih nije očuvala slovački jezik.

„Mi pripadnici nacionalnih manjina posebno smo ponosni na naše pjesme koje su ujedno veza i s našom pradomovinom. Njih smo donijeli u Hrvatsku kao naše narodno, nacionalno blago. Njih su naše bake, majke čuvale, njegovale ih i predavale mlađim naraštajima“, rekla je pozdravljajući goste saborska zastupnica Zdenka Čuhnil.

Dobrodošlicu gostima poželio je i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, navodeći dobru suradnju Matice „Kukučin Kuntarić“ te tamošnjeg kulturno-umjetničkog društva „Slavonija“ koji su nositelji mnogih kulturnih zbivanja u jakšićkom kraju.

Uz Andriju Kurica, predsjednika Saveza Slovaka goste je pozdravio i zamjenik župana za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha koji je ujedno i otvorio festival slovačke narodne pjesme i glazbe.

Festival je održan uz potporu Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj, Savjeta za nacionalne manjine i Požeško-slavonske županije.

(Hina) xvreb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙