FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 5. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ATENA

Vođa grčke konzervativne oporbe Antonis Samaras ponovno je u subotu zatražio održavanje prijevremenih izbora, nakon što ga je premijer Georges Papandreou pozvao da sudjeluje u vladi nacionalnog jedinstva prethodno najavivši da više neće obavljati dosadašnju dužnost. "Maske su pale, Papandreou je odbacio sve naše prijedloge, zbog čega je na njemu ogromna odgovornost, a izbori su jedino rješenje", rekao je Samaras, vođa Nove demokracije, druge političke stranke u zemlji. Samaras je to rekao reagirajući na Papandreouov poziv da se osnuje prijelazna koalicijska vlada, koja bi spasila zemlju od bankrota i omogućila održanje eura, jamčeći da će se zemlji do 15. prosinca isplatiti nužna financijska sredstva te da će se do kraja veljače pokrenuti plan izlaska iz krize što ga je krajem listopada u Bruxellesu predložila Europska unija. Papandreou je u petak navečer preživio glasovanje parlamenta o povjerenju njegovoj vladi, ali je najavio svoj odlazak. Papandreou je najavio da će se sastati s grčkim predsjednikom kako bi razmotrili stvaranje šire vlade koja će osigurati usvajanje paketa pomoći EU-a. Dodao je da je spreman razgovarati i o tome tko bi mogao biti novi čelnik administracije, a izvori govore o ministru financija Evangelosu Venizelosu kao mogućem novom čelniku vlade.

FRANKFURT

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je u tjednoj video poruci upućenoj svojim sunarodnjacima, objavljenoj na njezinoj internetskoj stranici, izjavila kako smatra da će Europi trebati deset godina za financijski oporavak i izlazak iz dužničke krize, prenosi France presse. Proces rješenja dužničke krize "put je koji zahtijeva puno napora i kojim ćemo se kretati korak po korak", rekla je Merkel nakon summita G20 održanog u četvrtak i petak u Cannesu, koji je uglavnom bio posvećen pitanju dužničke krize u Europi. "Dužnička kriza neće proći odjednom. Sigurno će trebati desetak godina da ponovno budemo u boljoj poziciji", rekla je kancelarka, istaknuvši potrebu da sve zemlje eurozone ograniče svoju zaduženost. "Svatko u Europi mora napravi maksimalan napor i ispuniti sve svoje zadaće", rekla je njemačka kancelarka.

PODGORICA

Vlada Crne Gore uputila je oštar prosvjed Srbiji zbog, kako je rečeno, "njezina miješanja u sudski postupak koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) vodi protiv Crne Gore pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu", ocjenjujući to "izravnim miješanjem u unutarnje stvari suverene države Crne Gore", prenose u subotu podgorički mediji. Vlada Crne Gore razmatrala je informaciju njezinog zastupnika pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu po predstavci Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore, sa posebnim osvrtom na podnesak vlade Srbije kojim se miješa u međunarodni sudski postupak na strani podnosioca predstavke. "Tim povodom državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Nebojša Kaluđerović pozvao je veleposlanika Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca i uručio mu oštar prosvjed vlade Crne Gore i prenio zaključke sa sjednice", priopćila je vlada. Vlada ocjenjuje da je taj čin Srbije u suprotnosti sa temeljnim načelima dobrosusjedskih odnosa, "odnosno da pojedini elementi podneska vlade Srbije od 23. rujna Europskom sudu za ljudska prava predstavljaju izravno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore", priopćeno je.

LONDON

Nekoliko osoba poginulo je u lančanom sudaru na autocesti M5 na jugozapadu Engleske, objavila je u subotu policija. Oko 27 vozila i kamiona sudjelovalo je u nesreći kod grada Tauntona u kojoj je ozlijeđeno 35 ljudi, neki od njih teško. Zasad nepoznati broj osoba poginuo je u sudaru koji se dogodio po gustoj magli i vlažnoj cesti. Očevici prenose da se začula snažna eksplozija nakon koje je uslijedio požar. Britanski mediji prenose da je poginulo nekoliko ljudi. Autocesta, glavni prometni pravac prema jugozapadu Engleske, zatvorena je u oba smjera.

BOGOTA

Kolumbijske vojne snage u petak su ubile glavnog vođu Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) Alonsa Cana, zadavši na taj način dosad najsnažniji udarac latinoameričkim pobunjenicima i priskrbivši važne poene predsjedniku Juanu Manuelu Santosu, izvijestilo je ministarstvo obrane. Unatoč tomu što Canovo smaknuće neće na brz način okončati gotovo pedeset godina dug rat u toj državi, njegova će smrt, smatraju analitičari, smanjiti sposobnost pobunjenika da provode napade po kojima su došli na zao glas u cijelome svijetu. Neimenovani dužnosnik ministarstva obrane za Reuters je potvrdio informaciju o njegovu ubojstvu. I prije Canova smaknuća, snage FARC-a djelomično su 'razbijene' tijekom organizirane vojne kampanje, koju od 2002. podupe SAD, a u posljednje četiri godine pobunjenici su izgubili nekoliko svojih najvažnijih zapovjednika. "Ovo nas vodi bliže pobjedi i miru, nakon čega bi međusobna ubijanja trebala prestati", rekao je 19-godišnji kolumbijski vojnik.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙