FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 5. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ATENA

Grčki premijer George Papandreou preživio je u petak navečer glasovanje parlamenta o povjerenju njegovoj vladi, čime je izbjegao prijevremene izbore koji bi minirali sporazum o spasu Grčke i rasplamsali gospodarsku krizu eurozone. Socijalistička vlada premijera Papandreoua osvojila je 153 od ukupno 300 glasova zastupnika, a pobuna nekih članova njegove stranke PASOK nije se ostvarila budući da je nagovijestio skori odlazak s pozicije premijera. "Zadnje do čega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovno izabran", kazao je prije glasovanja. Ranije je Papandreou pozvao na stvaranje nove koalicijske vlade koja bi usvojila europski paket pomoći, ključan za sprječavanje širenja gospodarske krize na veća europska gospodarstva. Papandreou je najavio da će se u subotu sastati s grčkim predsjednikom kako bi razmotrili stvaranje šire vlade koja će osigurati usvajanje paketa pomoći EU-a. Dodao je da je spreman razgovarati i o tome tko bi mogao biti novi čelnik administracije. Izvori govore o ministru financija Evangelosu Venizelosu kao mogućem novom čelniku vlade.

BOGOTA

Kolumbijske vojne snage u petak su ubile glavnog vođu Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) Alonsa Cana, zadavši na taj način dosad najsnažniji udarac latinoameričkim pobunjenicima i priskrbivši važne poene predsjedniku Juanu Manuelu Santosu, izvijestilo je ministarstvo obrane. Unatoč tomu što Canovo smaknuće neće na brz način okončati gotovo pedeset godina dug rat u toj državi, njegova će smrt, smatraju analitičari, smanjiti sposobnost pobunjenika da provode napade po kojima su došli na zao glas u cijelome svijetu. Neimenovani dužnosnik ministarstva obrane za Reuters je potvrdio informaciju o njegovu ubojstvu. I prije Canova smaknuća, snage FARC-a djelomično su 'razbijene' tijekom organizirane vojne kampanje, koju od 2002. podupe SAD, a u posljednje četiri godine pobunjenici su izgubili nekoliko svojih najvažnijih zapovjednika. Ubojstvo 63-godišnjeg Cana, koji je nakon smrti utemeljitelja FARC-a preuzeo vodstvo nad pobunjenicima, za Santosa je, procjenjuju analitičari, velika strateška pobjeda.

SAN FRANCISCO

Bivši pripadnik specijalnih postrojbi američkih Rangersa i sudionik prosvjeda Okupiraj Oakland, Kayvan Sabeghi (32), prebačen je u petak na Odjel intenzivne skrbi bolnice u istoimenom gradu nakon što su ga, prema riječima veterana-prosvjednika, tijekom prosvjeda održanih ovog tjedna žestoko pretukli pripadnici policije. Sabeghi je nakon marinca Scotta Olsena drugi uhićeni i hospitalizirani američki vojni veteran koji je sudjelovao prosvjedima pokrenutim po uzoru na Okupiraj Wall Street. I Olsen je, prenose agencije, teško ozlijeđen u sukobima s policijom u Oaklandu te prebačen u bolnicu. Članovi grupe Iraq Veterans Against the War, novinarima su kazali kako je Sabeghi priveden tijekom nereda u Oaklandu u srijedu navečer zbog pružanja otpora policiji i zbog toga što je odbio napustiti poprište sukoba. Sabeghijev poslovni suradnik za Reuters je to potvrdio. Kazao je kako mu je Sabeghi ispričao da ga je privela i premlatila grupa policajaca jer nije želio napustiti mjesto prosvjeda.

GUATEMALA CITY

Oko 7,3 miljuna birača treba u nedjelju u drugome krugu glasovanja izabrati predsjednika Gvatemale između dvojice konzervativnih kandidata koji sličnim programima obećavaju borbu protiv organiziranog kriminala i siromaštva u maloj srednjoameričkoj zemlji od 14 milijuna ljudi. I bivši general Otto Perez Molina, kojemu ankete predviđaju 55 posto glasova, i mladi poslovni čovjek Manuel Baldizon s predviđenih 45 posto, obećavaju biračima odlučnu borbu protiv nasilja i siromaštva. Obojica su se u drugi krug probila zahvaljujući golemom novcu uloženom u kampanju: 22,5 milijuna dolara za Pereza Molinu i 13,5 milijuna za Baldizona, što nevladine udruge nazivaju svetogrđem u zemlji u kojoj dva od 14 milijuna stanovnika preživljava s manje od dolara na dan.

MANAGUA

Nikaragva u nedjelju održava parlamentarne i predsjedničke izbore na kojima najviše izgleda za pobjedu ima sadašnji predsjednik, bivši gerilac Daniel Ortega, a vodeći protukandidati su mu radijski voditelj Fabio Gadea i bivši predsjednik Arnoldo Aleman, koji je bio osuđen za korupciju. Ankete predviđaju da bi već u prvome krugu mogao ponovno pobijediti 65-godišnji Ortega. Nakon desetljeća diktature i desetgodišnjeg građanskog rata s 50.000 žrtava, sandinist Ortega, koji se borio protiv "Contrasa" financiranih američkim novcem, danas zagovara pomirbu, socijalizam, kršćanstvo i solidarnost. Na desnici mu se suprotstavljaju četiri protukandidata od kojih dvojica nemaju nikakvih izgleda.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙