FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devet kandidata za glavnog urednika HTV-a, pet za Radio

Autor: dpos
ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a otvoreno je devet ponuda za glavnog urednika Hrvatske televizije (HTV), a za glavnog urednika Hrvatskog radija (HR) stiglo je šest ponuda, od kojih je jedna bila nevažeća.

Za glavnog urednika HTV-a kandidirali su se urednica u redakciji Znanstvenog programa Lidija Gašparović, urednik u Informativnome programu (IP) i voditelj nedjeljnog središnjeg Dnevnika Zoran Šprajc, urednik u vanjskopolitičkoj redakciji Goran Rotim, urednik podnevnog Dnevnika Oliver Dražić, urednik Sportskog programa HTV-a Bruno Kovačević, urednik u Zabavnom programu HTV-a Tomislav Štengl, urednica u Dramskom programu Jasminka Živalj, urednica u Informativnom programu Katja Kušec te urednica u Sportskom programu Mirna Zidarić.

Za glavnog urednika HR-a valjane kandidature su predali urednik na radiju iz dopisništva u Rijeci Damir Pijaca, urednik Informativnog programa HR-a Vladimir Kumbrija, urednik u redakciji vanjske politike Tihomir Vinković, urednica u Religijskome programu Tanja Baran te v.d. glavnog urednika HR-a Dušan Radić.

Zbog nepotpune dokumentacije nije prihvaćena kandidatura Viktora Kružičevića.

Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac rekao je kako glavne urednike HTV-a i HR-a na mandat od četiri godine imenuje Programsko Vijeće HRT-a, na prijedlog Uprave HRT-a, a uz prethodno pribavljeno mišljenje urednika i novinara, odnosno kreativnog osoblja zaduženog za stvaranje programa.

Po Statutu HRT-a, prikupljanju potpore mora se odazvati najmanje 30 posto ljudi koje kreativno sudjeluju u stvaranju programa, s tim da je mišljenje pozitivno ako se tako izjasnilo najmanje 50 posto svih koji su sudjelovali u postupku.

Popovac je najavio da će već idući tjedan krenuti s razgovorima s kandidatima za glavne urednike HTV i HR-a, a kada se uprava odluči za po jednog kandidata, povjerenstvu za prikupljanje mišljenja kreativnog osoblja prepustit će izjašnjavanje.

Potom će Programsko vijeće odlučiti o kandidatu, koji, da bi bio izabran, mora dobiti natpolovičnu podršku članova Vijeća, odnosno šest od jedanaest članova.

Ukoliko Programsko vijeće ne izabere kandidata kojega je predložila uprava, može samo predložiti kandidata, no on tada treba dvotrećinsku većinu, odnosno osam glasova.

Glavni urednici HTV-a i HR-a biraju se nakon usvajanja novog Zakona i Statuta HRT-a kojim su ukinute funkcije direktora programa radija i televizije, kao i funkcije glavnih urednika Informativnog programa. Umjesto njih, za programe su odgovorni glavni urednici.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙