FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinci u nedjelju biraju novoga gradonačelnika

Autor: vvar
VARAŽDIN, 14. listopada 2011. (Hina) - U Varaždinu će u nedjelju biti održani prijevremeni izbori za gradonačelnika i dva njegova zamjenika.

Varaždinci će birati između četiri kandidata uz koje će na glasačkim listićima biti navedeni i kandidati za njihove zamjenike: HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Miljenko Ernoić i kandidati za njegove zamjenike Jasminka Porobija i Josip Stanek, HNS-SDP-HSU-ov kandidat Goran Habuš i zamjenici Natalija Martinčević i Vjeran Radelić, nezavisni kandidat Zlatko Horvat i zamjenici Stjepan Talan i Valentin Sabolić te nezavisni kandidat Ladislav Ilčić i zamjenici Robert Podolnjak i Nikola Šopar.

Izborna promidžba počela je objavom zbirne liste pravovaljanih kandidatura 12. rujna i trajat će do danas u ponoć. Biračka mjesta u nedjelju će biti otvorena u sedam sati, a zatvorena u 19 sati. Gradonačelnik će se birati većinskim izbornim sustavom u kojemu cijelo gradsko područje čini jednu izbornu jedinicu s nešto više od 41 tisuće birača.

Birat će se većinom glasova svih birača koji su glasovali na 48 biračkih mjesta, što znači da će za gradonačelnika biti izabran kandidat koji će na izborima u prvome krugu dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ako nijedan kandidat ne dobije takvu većinu u prvome krugu, održat će se drugi izborni krug, i to četrnaest dana nakon prvoga. U drugome krugu nadmetat će se dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvome krugu, a za gradonačelnika će se izabrati kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali.

Zamjenici gradonačelnika birat će se zajedno i istodobno s gradonačelnikom, što znači da će na glasačkome listiću uz kandidata za gradonačelnika biti navedeni i kandidati za njegove zamjenike.

Nedjeljni prijevremeni izbori za varaždinskoga gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika bit će prvi izvanredni izbori za gradonačelnika u Hrvatskoj od lokalnih izbora 2009. na kojima su župani, gradonačelnici i načelnici općina te njihovi zamjenici prvi put birani neposredno.

Vlada ih je raspisala pošto je Ivan Čehok u srpnju dao ostavku na dužnost gradonačelnika, i to iz istražnog pritvora u Remetincu gdje je bio zadržan zbog sumnji da je sudjelovao u malverzacijama kojima je grad Varaždin oštećen za višemilijunski iznos. U međuvremenu je Čehok uz jamčevinu pušten da se brani sa slobode.

(Hina) xvvar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙