FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o smanjenju rizika od katastrofa

Autor: aspa
ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Treća konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa otvorena je jutros, a cilj ovog skupa, kako ističu organizatori, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), razmjena informacija, iskustava i mišljenja u smanjenju rizika od katastrofa te podizanje svijesti i kulture sigurnog ponašanja.

Na konferenciji uz DUZS sudjeluju i predstavnici više ministarstava, Gorska službe spašavanja, javnih poduzeća i ustanova kao i raznih agencija koje sudjeluju u sustavu zaštite i spašavanja.

Otvorivši skup, ravnatelj DUZS Damir Trut naglasio da je jedan od ciljeva ovog skupa postizanje i što veće međusobne koordiniranosti i podizanje spremnosti samog sustava. Upozorivši da katastrofa ne bira podneblja i ne mari za gospodarski razvoj, Trut je podsjetio da je hrvatska vlada prije dvije godine u ožujku, kao jedna od 22 zemlje Europe i jedna od 70 zemalja svijeta, prihvatila dokument "Hygo akcijski plan za djelovanje: smanjenje rizika od katastrofa naroda i zajednica od 2005. do 2015.", usvojen na konferenciji UN-a održanoj 2005. u japanskom Kobeu pod nazivom "Smanjenje rizika od katastrofa".

DUZS će i dalje temeljiti svoje zadaće na preventivi, podizanju svijesti građana, posebice najmlađih, o opasnostima koje katastrofe sa sobom nose, te na normativnim usklađenjima, praćenju međunarodnih trendova kao i modernizaciji sustava, kazao je.

Prostora za daljnje unaprjeđenje sustava dakako ima, naglasio je dodavši da koliko učinkovito i kvalitetno će to biti ovisi o svima nama.

Skup je nastavljen stručnim raspravama na temu prevencije katastrofa kao i koordinacije sustava zaštite i spašavanja.

Najavljeno je bilo da će skup otvoriti ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, predsjednik Odbora nacionalne platforme, no ministar se ispričao neodgodivim obvezama.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙