FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DUZS: Vježba spašavanja u slučaju potresa

Autor: ista
ZAGREB, 14. listopada 2011. (Hina) - U hotelskom kompleksu Kupari u Župi dubrovačkoj u tijeku je terenska vježba zaštite i spašavanja "Kupari 2011." koju organizira Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUSZ).

Tema vježbe je urbano traganje i spašavanje iz ruševina u slučaju potresa.

Od večeras u 18 sati do sutra u ponoć timovi za traganje i spašavanje uvježbavat će traganje za unesrećenim osobama, spašavanje zatrpanih ljudi u urušenim zgradama, spašavanje žrtava (ozlijeđenih i neozlijeđenih) s viših katova i pružanje medicinske skrbi, osiguravanje građevine od urušavanja te rješavanje situacije s opasnom tvari, priopćeno je iz DUSZ-a.

Vježba se održava u realnom vremenu, pod pretpostavkom da je područje južne Hrvatske noćas u 3,56 sati pogodio potres jačine 7,7 po Richteru s epicentrom na području dubrovačkog zaleđa.

Cilj vježbe je podizanje razine osposobljenosti postojećih operativnih snaga zaštite i spašavanja te drugih sudionika koji se mogu uključiti u sustav te informiranost stanovništva o tim aktivnostima. Sudjeluje više od 150 pripadnika raznih timova za spašavanje, Interventnih specijalističkih postrojbi civilne zaštite, Policijske uprave dubrovačko–neretvanske, Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Solin, Vatrogasne zajednice dubrovačko-neretvanske, javnih vatrogasnih postrojbi Zagreb, Rijeka, Split i Osijek te Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

(Hina) xpp/xmt ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙