FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

CANNES - Na summitu skupine G20 u Francuskoj u četvrtak se dovršavao akcijski plan kojim će se svjetsko gospodarstvo nastojati vratiti uravnoteženom rastu, a razmatralo se i povećanje resursa MMF-a za pomoć zemljama uzdrmanim ekonomskim šokovima. Nacrt zajedničke izjave, koji je na uvid dobila agencija Reuters, pokazuje da se 20 velikih gospodarstava slaže kako zemlje s velikim proračunskim deficitima moraju pristupiti fiskalnoj konsolidaciji, a one s trgovinskim suficitom trebaju ojačati unutarnju potražnju. Plan uključuje i obećanje Italije da će smanjiti svoj dug i deficit, rekli su izvori za Reuters. Čelnici okupljeni na summitu G20 na francuskoj rivijeri u Cannesu, kojim dominiraju dramatični preokreti oko rješavanja grčkog duga uključujući i izglede da Grčka napusti eurozonu, kažu da su se suglasili kako treba povećati sredstva MMF-a da bi se ojačalo povjerenje i Fondu osigurala sredstva za borbu s budućim krizama. Britanski ministar financija George Osborne rekao je da Kina podupire takav plan, te da nema izdvojenih glasova kakvi su postojali kada je G20 bio pod pritiskom da pokaže istu odlučnost u dogovaranju mjera za rješavanje krize godine 2008. G20 će objaviti zajedničku izjavu u petak na završetku summita u Cannesu. Nacrt izjave pokazuje da G20 razmatra prijedlog da MMF stvori novu liniju kratkoročnih kredita za pomoć zemljama suočenim s gospodarskim šokovima izvan njihove kontrole.

ATENA - Grčki premijer George Papandreu postigao je dogovor s ministrima da odstupi i preda vlast dogovorenoj koalicijskoj vladi, ako mu pomognu da dobije glasovanje o povjerenju u petak, kazali su u četvrtak navečer vladini izvori upoznati sa sastankom kabineta. Oni su rekli da je ministre uključene u pogodbu vodio ministar financija Evangelos Venizelos. "Rečeno mu je da mora otići mirno kako bi spasio svoju stranku", rekao je jedan izvor za Reuters pod uvjetom anonimnosti. "On je pristao na ostavku. Bilo je vrlo civilizirano, bez gorčine". Izvor je rekao da je Papandreu priznao da je napravio grešku pozivajući u ponedjeljak na referendum o paketu pomoći Grčkoj dogovorenom s EU-om prošli tjedan. "Venizelos mu je rekao da se mora povući i za njegovu dobrobit i radi stranke, te da će mu ministri pomoći to učiniti. To je pod uvjetom da preživi glasovanje o povjerenju, koje uopće nije sigurno", rekao je izvor. Ministar nazočan sastanku, rekao je da je Papandreou pristao odstupiti nakon što je dogovorio koaliciju s konzervativnnom Novom demokracijom. Izvori iz Nove demokracije rekli da predviđaju stvaranje nepolitičke vlade, koja će vladati četiri do šest tjedana do prijevremenih izbora, te da je Papandreuova ostavka bila ključni uvjet. Obje strane su suglasne da bi ta vlada trebala ratificirati sporazum o pomoći Grčkoj s EU-om i MMF-om, vrijedan 130 milijardi eura, a potom organizirati izbore. Dužnosnici u uredu grčkog premijera odbili su komentirati rasprave sa sjednice vlade. Papandreu nije objavio da će podnijeti ostavku, a njegov je ured opetovano negirao takvu namjeru.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je euro slovenski nacionalni interes i da će zato morati ispuniti uvjete za ostanak u "valutnoj skupnini" u kojoj su Njemačka i Francuska, ako dođe do raspada eurozone zbog posljedica dužničke krize u Grčkoj. U posebnoj emisiji na Slovenskoj televiziji o krizi povezanoj s neočekivnim najavama grčkog premijera Papandreua o mogućem održavanju referenduma vezanog na paket pomoći EU-a i međunarodnih financijskih institucija Grčkoj i mjere koje bi ta zemlja morala provesti, Pahor je rekao da bi se eurozona mogla raspasti na dvije valutne skupine pri čemu slovenski cilj mora biti ostanak u njemačko-francuskoj valutnoj skupini zemalja sa "super-eurom". Pahor je rekao da ima informacije po kojima će Njemačka inzistirati na mjerama da zemlje koje žele ostati u skupini "super-eura" moraju ih ispunjavati, te da odluku o tome čeka i Sloveniju. Grčka izaziva ne samo političku nego i institucionalnu krizu u EU, jer bi prema Lisabonskom ugovoru EU-a zemlje koje istupe iz eurozone automatski bile isključene i iz Europske unije, upozorio je Pahor. Najavio je da će slovenski ministar financija Franci Križanič po instrukcijama slovenske vlade uvjetovati isplatu šeste tranše pomoći Grčkoj na slijedećem sastanku Ecofina (u okviru kojega odlučuju ministri financija država EU-a), time da li Grčka ima ili nema "izvršno sposobnu vladu".

TIRANA - Albanski parlament u kojemu većinu ima desnica, u četvrtak je odobrio uvoz otpada iz drugih zemalja koji će se prerađivati u Albaniji, usprkos snažnom otporu socijalističke oporbe i nekih aktera civilnog društva. Zakon o preradi otpada u rujnu su prihvatili samo zastupnici desnice, ali ga predsjednik Bamir Topi nije htio potpisati i zatražio je da albanski parlament preispita taj prijedlog. "Taj zakon poštuje europske obveze zemlje i otpad koji će se iz drugih zemalja moći uvesti u Albaniju neće biti opasan", ustvrdio je pred zastupnicima albanski premijer Sali Berisha. Socijalistička oporba se usprotivila uvozu otpada s obrazloženjem da Albanija zasad nema dovoljno kapaciteta ni za preradu vlastitog otpada. Više organizacija civilnog društva u Albaniji odlučno se usprotivilo uvozu otpada rekavši da bi Albanija, koja želi razvijati turizam, zapravo mogla postati "europska kanta za smeće". Akteri civilnog društva boje se i da bi zakon mogao otvoriti vrata krijumčarenju industrijskog otpada, kao što su taložine iz metalurške industrije te od spaljivanja otpada iz Italije.

DUBLIN - Irska vlada je u četvrtak navečer objavila da je zbog gospodarskih razloga zatvorila svoja veleposlanstva u Vatikanu i u Iranu ,te svoje predstavništvo u Istočnom Timoru. "Kako bismo ispunili zadaće iz programa Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda i javnu potrošnju sveli na održivu razinu, vlada je morala učiniti rezove u mnogim javnim službama", piše u priopćenju irskog ministarstva vanjskih poslova. Ministarstvo aludira na program EU-a i MMF-a za financijsku pomoć Irskoj vrijedan 85 milijarda eura, donesen koncem 2010. "Vlada je s golemim žaljenjem odlučila zatvoriti irska veleposlanstva u Vatikanu i Iranu te svoje diplomatsko predstavništvo u Istočnom Timoru", reklo je, ocijenivši da štednja neće "poštedjeti nijedan vladin sektor potrošnje". Odluka je donesena nakon proučavanja situacije u veleposlanstvima, s obzirom na gospodarske veze tih zemalja s Irskom.

LOS ANGELES/ZAGREB - Suđenje dr. Conradu Murrayu, liječniku pokojnog pijevača Michaela Jacksona, ulazi u završnu fazu budući da porota počinje u petak razmatrati krivnju ovog liječnika i to nakon što su u četvrtak tužilaštvo i odbrana iznijeli završnu riječ. Naime, sudac Michael Pastor naložio je poroti da u petak ujutro počne s vijećanjem i to poslije gotovo šest tjedana dugog sudskog procesa zbog optužbe za ubojstvo iz nehata planetarno poznate pop zvijezde, javljaju agencije. Ukoliko bude proglašen krivim dr. Conrad Murray, liječnik pokojnog Michaela Jacksona mogao bi biti osuđen na četiri godine zatvora i gubljenjem prava da se bavi medicinom. Pedeset godišnji Michaela Jacksona preminuo je 25. lipnja 2009. od prekomijerne doze lijekova, od predoziranja anestetikom, propofolom koji se obično koristi u kirurgiji, i sedativima koje je uzimao zbog problema sa spavanjem.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙