FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 3. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio krivnju u aferi Hypo, jedinom slučaju gdje je osim za korupciju optužen i za ratno profiterstvo. "Ne smatram se krivim za djela koja mi se stavljaju na teret", poručio je Sanader s optuženičke klupe, nakon što mu je pročitana USKOK-ova optužnica koja ga tereti da je ratni profiter jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke. "Optužnica je konstrukcija USKOK-a koja nema veze sa životom, a DORH u nju nije stavio ključne dokumente koji meni idu u prilog", ustvrdio je Sanader. "Nikad nisam ni tražio ni primio proviziju od Hypo banke. Želim to reći, jer se ovdje sudi za prvi slučaj tobožnjeg ratnog profiterstva, da sam uvijek časno služiti svom narodu", kazao je Sanader odbacujući "s gnušanjem" sve USKOK-ove optužbe. Ustvrdio je da je na svim visokim dužnostima, uključujući i premijersku, državi služio najbolje što je mogao. Sanaderov branitelj Čedo Prodanović kazao je da je optužnica bazirana na indicijama koje nisu zatvorile krug činjenica. Smatra da protiv Sanadera nema nikakvih dokaza zbog čega će tražiti da ga se oslobodi optužbi. Obrana smatra da se Sanader u cijeli posao uključio tek krajem pregovora kada je većina stvari dogovorena bez njega. Glavna osoba po njihovu je mišljenju bio tadašnji Sanaderov šef ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je dobre odnose s Hypo bankon dokazao kada je nakon odlaska s dužnosti zaposlen kao njihov konzultant.

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izvijestio je da je stranka počela postupak kandidiranja za saborske zastupnike te da je IDS na listi Kukuriku koalicije u VIII. izbornoj jedinici dobio četiri mjesta. "Od tih četiriju sigurna su tri mjesta koja će omogućiti IDS-u da ima svoj klub u parlamentu kako bi kao i do sada djelovao vrlo aktivno i prepoznatljivo", ustvrdio je Jakovčić. Dodao je kako će IDS-ov najjači kandidat za saborskog zastupnika biti Damir Kajin koji će, kako je rekao, "biti visoko na listi". "Tu nema nikakve dvojbe. Mi nećemo raditi farsu nikakvih predizbora gdje se unaprijed zna tko će biti glavni kandidat", poručio je Jakovčić. Po njegovim riječima idući izbori omogućuju da istarske vrijednosti konačno postanu zajedničke vrijednosti za čitavu zemlju. Na novinarski upit o financiranju kampanje Jakovčić je odgovorio da Kukuriku koalicija po svakoj izbornoj jedinici kani potrošiti 1,5 milijuna kuna, a IDS će u tome sudjelovati s nešto više od pola milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatski laburisti – stranka rada na svojim je internetskim stranicama objavila liste kandidata s kojima će se natjecati za sedmi saziv Hrvatskog sabora. To su prve objavljene liste kandidata za parlamentarne izbore, koji će se održati 4. prosinca. Hrvatski laburisti, koji se prvi put natječu za Hrvatski sabor, s listama izlaze u svih deset izbornih jedinica, a nositelj svih lista je predsjednik stranke Dragutin Lesar. U stranci napominju da je liste potvrdilo Nacionalno vijeće stranke na sjednici održanoj 29. listopada.

ZAGREB - Časnik Oružanih snaga RH brigadir Darko Pintarić preuzet će dužnost pomoćnika načelnika stožera NATO-ova zapovjedništva za pitanja osoblja, logistike i inženjerije u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu, priopćilo je hrvatsko ministarstvo obrane. Brigadir Pintarić poslan je jučer u KFOR i preuzet će dužnost pomoćnika načelnika toga stožera američkog brigadnog generala Rexa Spitlera te dužnost zapovjednika 8. hrvatskog kontingenta u KFOR-u umjesto dosadašnjeg zapovjednika bojnika Marijana Skorije, koji će obnašati dužnost zamjenika zapovjednika. To je i najviša dužnost koju će obnašati neki hrvatski časnik u KFOR-u, dodaje se. Brigadir Pintarić pripadnik je OSRH od 1991. i sudionik je Domovinskog rata. Obnašao je više dužnosti u OSRH, a prvi je časnik OSRH koji je u lipnju 2004. upućen u NATO-ovo zapovjedništvo za transformaciju u Norfolku (SAD) na dužnost stožernog časnika za NATO PfP interoperabilnost te je kao prvi hrvatski časnik za vezu za operaciju ISAF 2003. radio u Savezničkom centru za kontrolu kretanja u Nizozemskoj, koji je dio Vrhovnoga savezničkog zapovjedništva snaga za Europu (SHAPE).

VINKOVCI - U protekla 24 sata na području vukovarsko-srijemske Policijske uprave (PU) u tri nezakonita prelaska državne granice zatečeno je i uhićeno ukupno 28 Afganistanaca i Pakistanaca, izvijestila je jutros ta policijaska uprava. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su svi nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske zbog čega je doneseno rješenje o protjerivanju i zabrani ulaska i boravka u Hrvatskoj te je pokrenut postupak njihova povratka u Srbiju, odakle su nezakonito prešli u Hrvatsku. Po policijskim podatcima u deset mjeseci ove godine u nezakonitu prelasku državne granice u Vukovarsko-srijemskoj županiji zatečena su i uhićena 934 strana državljanina ili čak 310 posto više nego u istom razdoblju u 2010., kad je zatečeno i uhićeno 228 stranaca.

ZAGREB - Hrvatski glazbenik Dinko Fio preminuo je jučer, 2. studenoga, u dobi od 87 godina, izvijestilo je danas Hrvatsko društvo skladatelja. Dirigent, skladatelj, melograf i pedagog Dinko Fio rodio se u Blatu na Korčuli 1924. godine, školovao se u Dubrovniku gdje je 1942. godine završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, gdje je 1961. godine diplomirao solo pjevanje. Tijekom bogate glazbene karijere zapisivao je narodne napjeve i dirigirao zborovima te bio profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i Zagrebu. Vodio je velik broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući i Dječji zbor RTV Zagreb (1961.–1975.), a od 1975. do 1980. i Ansambl "Lado". Od 1980. godine posvetio se radu s klapama. Dinko Fio ostvario je i obiman skladateljski opus na temeljima tradicijske glazbe, a neke njegove pjesme toliko su povezane s tradicijom da ih se često smatra izvornim napjevima.

ZAGREB - "Hrvatska Antigona" naziv je tragedije Miroslava Međimorca koju će u režiji Zorana Mužića glumačka družina Histrioni premijerno izvesti u subotu, 5. studenog, u Histrionskom domu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare. Autor teksta Miroslav Međimorec istaknuo je da se "Hrvatska Antigona" događa u današnjoj Hrvatskoj te utemeljena na tragičnu iskustvu Domovinskog rata i poraća govori o relativiziranju novije hrvatske povijesti, izjednačivanju napadača i branitelja, nametanju laži, optužbama za ratne zločine, načinima manipuliranja javnog mnijenja, ulozi medija i političkoj zloporabi najdubljih ljudskih osjećaja. Međimorec je dodao da je "Hrvatska Antigona" posveta svim ženama koje su na bilo koji način sudjelovale i bile žrtve u Domovinskom ratu, o kojima se malo piše, te da je to njegov malen obol veličini žena koje su branile ljudskost u teškim vremenima za Hrvatsku. U ulozi Antigone nastupit će Nela Kocsis koja je istaknula da se veseli što će tumačiti tu ulogu u kojoj se Antigona bori za svoja načela i ne popušta ni pred kakvim pritiscima, nego tim načelima ostaje dosljedna do kraja. Napomenula je da je riječ o potresnoj drami koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙