FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu ponudio pomoć Turskoj

Autor: akoz
ANKARA, 24. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je u ponedjeljak turskog premijera Tayyipa Erdogana kako bi mu izrazio sućut zbog poginulih u potresu i rekao da je Izrael spreman pomoći, rekli su dužnosnici dvije zemlje.

Odnosi Izarela i Turske narušeni su otkako su izraelski komandosi ubili devetero Turaka u napadu na flotilu bordova koja je 2010. prevozila pomoć Pojasu Gaze pod izraelskom blokadom.

Izvori u Erdoganovom uredu su rekli da je Netanyahu podsjetio Erdogana da je Turska poslala vatrogasne zrakoplove u prosincu prošle godine kako bi pomogla Izraelu u borbi protiv požara u kojem je život izgubila 41 osoba i rekao da je Izrael sada spreman pomoći Turskoj.

Najmanje je 279 osoba poginulo a više od 1300 ozlijeđeno u potresu magnitude 7.2 koji je u nedjelju pogodio jugoistok Turske. Jedan izraelski dužnosnik koji je tražio ostati neimenovan, potvrdio je da su dva premijera razgovarala.

"Premijer Netanyahu izrazio je svoju sućut žrtvama užasnog potresa i ponudio izraelsku pomoć u rješavanju tragedije. Turski premijer je zahvalio na njegovim riječima i ponudi pomoći", rekao je dužnosnik.

Turska je dobila ponude pomoći čak i iz udaljenih zemalja kao što Kina i Pakistan no do sada je prihvatila pomoć samo iz Irana i Azerbajdžana. Ranije u ponedjeljak je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc zanijekao da je Turska odbila pomoć Izraela. "Naše veze s Izraelom možda nisu na željenoj razini, no odbijanje humanitarnih ponuda se ne uzima u obzir", rekao je na konferenciji za tisak. "Turska je zahvalna i poštuje sve zemlje koje su ponudile pomoć", rekao je ali i upozorio da bi "u Vanu bio kaos ako bi pristigla pomoć iz svih zemalja".

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙