FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Buzek: Hrvatska hrabra zemlja za veliki uspjeh

Autor: bcav
ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Hrvatska koja je provela fantastične reforme bez ikakve je rasprave primjer za cijelu regiju, izjavio je u srijedu u Zagrebu predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek i predložio novo promidžbeno geslo Hrvatske "Hrabra zemlja za veliki uspjeh".

"Vaše sadašnje geslo je 'mala zemlja za veliki odmor'. 'Hrabra zemlja za veliki uspjeh' to je vaše novo geslo koje sada službeno predlažem", izjavio je Buzek na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.

Prvi čovjek EP-a pohvalno je govorio o provedenim reformama u posljednje dvije godine istaknuvši da nije bilo lako zaključiti pregovore u 35 poglavlja dok ih je njegova domovina Poljska imala 29.

"Bez obzira što je provedba teška na kraju stiže uspjeh za sve građane", rekao je Buzek i istaknuo kako hrvatski građani zaokupljeni svakodnevnim problemima nezaposlenosti i niskih plaća taj uspjeh ponekad ne razumiju.

Podsjetio je međutim na primjer Poljske koja i u vrijeme gospodarske krize ostvaruje velike stope rasta, zahvaljujući upravo reformama provedenim prije ulaska u EU.

Rekavši da su makroekonomski podaci puno bolji nego prije dvije godine i da se Hrvatska po stopama rasta uklapa u trenutno gospodarsko stanje u EU, Buzek je slikovito kazao da se Zagreb kvalificirao za Ligu prvaka. "Dinamo nekad igra lošije, nekad bolje, ali važnije je plasirati u Ligu prvaka nego igrati u nekoj nižoj ligi. Siguran sam da će Hrvatska biti uspješna kao gospođice Vlašić ili Kostelić", rekao je Buzek.

Predsjednik EP-a je ipak upozorio da treba ozbiljno shvatiti i nastaviti reforme, posebno gospodarske i upravne, borbu protiv korupcije, procesuiranje ratnih zločina i zaštitu prava manjina.

Obraćajući se Buzeku kao "osvjedočenom prijatelju Hrvatske" premijerka Kosor je poručila da će se do 1. srpnja 2013. kada se očekuje ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU-a, nastaviti uporan i predan rad na jačanju gospodarstva i fiskalne odgovornosti.

"To kao poputbinu želimo unijeti u EU kao 28 članica", rekla je predsjednica vlade i istaknula da su svi reformski procesi nepovratni a Hrvatska se ulaskom u EU vraća kući, tamo gdje pripada.

Kosor očekuje da će EP na plenarnoj sjednici 1. prosinca odobriti pristupni ugovor s Hrvatskom kao i "da će ugovor proći na referendumu u Hrvatskoj".

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙