FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska unija pozdravlja najavu ETA-e o kraju oružane borbe

Autor: svuk
BRUXELLES, 21. listopada 2011.(Hina) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek pozdravili su u petak najavu Baskijske naoružane organizacije (ETA) o konačnom kraju njihove oružane djelatnosti kao povijesni trenutak kojim se završavaju godine terora i napada na španjolsko društvo.

"U ime Europske komisije i u svoje osobno želim izraziti najdublje zadovoljstvo jučer objavljenom viješću o konačnom prestanku vojnih aktivnosti ETA-e. To je doista povijesni trenutak kojim se završavaju godine terora i napada na španjolsko društvo", kaže u svojoj poruci Barroso.

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek pozdravio je najavu ETA-e, istaknuvši da se sada ta organizacija "mora razoružati i raspustiti".

"Uvijek sam tvrdio da su jedni instrumenti koji se mogu koristiti u političkim sukobljavanjima riječi i ideje, a ni one ne smiju biti korištene za poticanje nasilja i mržnje. Nema mjesta nasilju u Europskoj uniji. Još jedanput, demokracija je dobila bitku protiv terorizma", kaže Buzek.

ETA je u četvrtak objavila "konačan kraj svoje oružane djelatnosti", nakon više od 40 godina borbe za neovisnost Baskije u kojoj je poginulo više od 800 ljudi.

"ETA je odlučila konačno prekinuti svoju oružanu djelatnost. ETA upućuje poziv španjolskoj i francuskoj vladi da počnu proces izravnog dijaloga s ciljem da se uklone posljedice sukoba i tako prevlada oružani sukob", ističe organizacija.

ETA koju Europska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, drži se odgovornom za smrt 829 osoba u više od 40 godina borbe za neovisnost francuskog i španjolskog dijela Baskije i Navarre.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙