FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 1. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PARIZ

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy telefonirat će u utorak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kako bi s njom raspravio grčku odluku o organiziranju referenduma o planu pomoći EU-a prihvaćenom prošlog tjedna u Bruxellesu, objavila je Elizejska palača. Objava grčkog premijera Georgesa Papandreoua od ponedjeljka navečer o organiziranju referenduma o europskom sporazumu brisanja dijela duga te zemlje, kritizirana u Grčkoj zbog gubitka suvereniteta koji uključuje, u utorak je prouzročila pad svih europskih burzi. Manje od tjedan dana nakon zaključivanja plana spašavanja Grčke, i dva dana prije summita G20 u Cannesu, tržišta su sa zabrinutošću primila grčku odluku. Na otvaranju Pariška burza je zabilježila pad od 1,89 posto, Frankfurt 3,37 posto, London 1,71 posto. Burza u Ateni najpogođenija je s minusom od 6,24 posto.

BRUXELLES

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek službeno će u srijedu posjetiti Hrvatsku, gdje će se sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima, priopćeno je u utorak iz Buzekova ureda. Prema programu posjeta Buzek bi se trebao sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor, predsjednikom Sabora Lukom Bebićem te potredsjednicima Sabora Josipom Friščićem i Željkom Antunović, predsjednicom odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesnom Pusić i supredsjedateljicom Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska Marijom Pejčinović Burić. Nakon posjeta Hrvatskoj, Buzek će u četvrtak posjetiti Srbiju, a u petak Bosnu i Hercegovinu. "Poruka ovoga posjeta je jednostavna: vrata Europske unije su otvorena, ali volja za ulazak mora se potvrditi kroz čvrste činjenice. Potrebne su daljnje reforme ne samo za napredak na europskom putu, nego prije svega zbog dobrobiti građana. Cilj reformi treba biti vladavina zakona, regionalna suradnja i gospodarska konkurentnost. Korupcija se mora napadati na svim razinama", kaže se u Buzekovoj poruci prije posjeta trima zemljama.

BANGKOK

Vlasti u Bangkoku pokušavale su u utorak smiriti nezadovoljstvo poplavljenih četvrti na periferiji grada izjavljujući da je nemoguće priskočiti u pomoć svim stradalima te da će središte grada ostati prioritet. Nekoliko stotina osoba zatražilo je u ponedjeljak bržu evakuaciju iz poplavljenih područja optužujući vlasti da ih žrtvuju. Centar za usklađivanje pomoći zatražio je pomoć od vojske u zonama gdje je stanovništvo pokušalo napraviti pukotine u branama. "Volim narod kao bilo koji izabrani predsjednik ali moram ostati čvrst glede zahtjeva manjine za dobro većine", izjavio je Sukhumbhand Paribatra, guverner Bangkoka. "Ne mogu popustiti svim zahtjevima. To je administrativno načelo". Nekoliko okruga glavnog grada, na sjeveru grada i duž rijeke Chao Phraya, živi već nekoliko dana u vodi koja se slila sa središnjih ravnica u zemlje nakon preobilnih monsunskih kiša, a sa sobom donijela blato i smeće.

SEUL

Južna Koreja objavila je u utorak namjeru da osnuje fond s više desetaka milijardi eura namijenjenih financiranju prve godine eventualnog ponovnog ujedinjenja sa Sjevernom Korejom. Objava ministarstva ujedinjenja poklapa se s obnovom napora oko približavanja SAD-a i Južne Koreje s jedne strane te Sjeverne Koreje s druge strane, oko spornog sjevernokorejskog nuklearnog progama. Fond koji bi se punio državnim i privatnim novcem trebao bi skupiti najmanje 55.000 milijardi wona (35,6 milijardi eura), što je procijenjen trošak Juga za prvu godinu korejskog ponovnog ujedinjenja. "Vlada ispituje mogućnost da podnese nacrt zakona pred parlament ove godine", istaknuo je glasnogovornik ministarstva. Ukupni troškovi ujedinjenja mogli bi doseći 249.000 milijardi wona ili četvrtinu BDP-a Južne Koreje 2010. godine, dodao je on.

MOSTAR

Čelnici županijskih organizacija hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Srednjobosanskoj županiji potpisali su u ponedjeljak navečer u Travniku sporazum o uspostavi vlasti u ovoj županiji skoro 13 mjeseci nakon održanih izbora čime bi se trebao otkočiti ovaj proces i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i na državnoj razini, izvijestili su u utorak mediji u Mostaru. Sporazumom, koji su postigli predsjednica županijskog HDZ-a BiH Lidija Bradara i čelnik SDP-a Zukan Helez, utvrđeno je da hrvatskoj strani pripadaju četiri ministarstva i mjesto predsjedavajućeg županijske skupštine, dok bi bošnjačkom političkom bloku pripala premijerska pozicija i četiri resora. Tom raspodjelom hrvatske stranke trebala bi preuzeti resore obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i unutarnjih poslova. Unatoč sporazumu o zajedničkom nastupu dva HDZ-a u vlasti na svim razinama, završnom sastanku u središnjoj Bosni nije nazočila predsjednica županijskog odbora HDZ-a 1990. Slavica Josipović.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙