FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 1. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ATENA

Neočekivana najava grčkog premijera Georgea Papandreoua o održavanju referenduma o paketu pomoći EU-a mogla bi izazvati novu krizu eurozone jer bi grčki glasači, nezadovoljni oštrim mjerama štednje, mogli odbaciti teško dogovoreni kompromis postignut prošli tjedan, prenose agencije. Čelnici eurozone dogovorili su na summitu u Bruxellesu prošli tjedan da će Ateni osigurati novi paket pomoći vrijedan 130 milijarda eura koji bi uključio i 50-postotno otpisivanje dugova. Novim paketom bi grčki dug postao održiv. Grčka se zauzvrat obvezala provesti oštre mjere štednje, što već tjednima izaziva masovne prosvjede diljem zemlje. Papandreou je rekao da će raspisati referendum zbog toga što treba širu političku potporu za provedbu fiskalnih mjera i strukturalnih reformi koje traži EU, prenosi Reuters. On je najavio da će uz referendum organizirati i glasovanje o povjerenju vladi, ali ni za jedno glasovanje još nije određen datum. Bit će to prvi referendum u Grčkoj od 1974. kad je nekoliko mjeseci nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija. Grčki premijer je rekao da njegova vlada ima povjerenja u prosudbu grčkih glasača. "Odluka grčkoga naroda za nas će biti obvezujuća", prenosi njegove riječi AFP. Analitičari ocjenjuju da bi provedba referenduma mogla izazvati novu krizu eurozone, budući da najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Grka o novome EU-ovu paketu ima negativno mišljenje.

ISTANBUL

Turska se nada kako će razgovori između predsjednika Pakistana i Afganistana kojima je ona domaćin u utorak u Istanbulu smanjiti njihovo duboko uzajamno nepovjerenje i započeti novo razdoblje suradnje između dviju susjednih zemalja. Bilateralni odnosi dviju zemalja pokvareni su optužbama da jedna drugoj pomažu neprijatelje a afganistanski dužnosnici govore kako sumnjaju da pakistanska obavještajna služba podupire talibane i njihove saveznike u pobuni, mrežu Hakani. Jedan turski dužnosnik je navevši da se pogoršava regionalno ozračje dodao: "Možda je došlo vrijeme da to pokušamo obrnuti". "Osjećamo da oni imaju iskrenu želju da razgovaraju međusobno jer uviđaju da ovaj trend ne pomaže niti jednome od njih", rekao je taj dužnosnik uoči summita u utorak između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia, pakistanskog predsjednika Asifa Zardarija i turskog predsjednika Abdulaha Gula. U posljednje vrijeme se mnogo nagađa o uvlačenju talibana i skupine Hakani u pregovore kako bi se okončale borbe u Afganistanu što je sve hitniji cilj kako se bliži povlačenje američkih postrojbi iz te zemlje do kraja 2014.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Hillary Clinton otkazala je u ponedjeljak put u Veliku Britaniju i Tursku zbog bolesti svoje majke, rekao je dužnosnik State Departmenta. "Zbog bolesti svoje majke državna tajnica Clinton otkazala je planirana putovanja noćas za London i Istanbul i ostat će u Washingtonu", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta. Clinton je planirala u utorak sudjelovati na konferenciji o informatičkoj sigurnosti u Londonu i u srijedu na regionalnoj konferenciji o afganistanskoj sigurnosti u Istanbulu.

SARAJEVO

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini nastavile su široku akciju usmjerenu na provjeru djelovanja različitih zajednica u toj zemlji koje okupljaju pripadnike radikalnog islamskog vehabijskog pokreta a u sklopu tih operacija u noći između ponedjeljka i utorka pretražili su selo Ošve kod Maglaja u središnjoj Bosni, izvijestili su lokalni mediji. U selu Ošve koje do sada nije bilo poznato poput Gornje Maoče kod Brčkog navodno živi nekoliko desetaka vehabija a predvodi ih Izet Hadžić, povezan s vođom vehabijske zajednice u Maoči Nusretom Imamovićem. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) potvrđeno je kako su u tijeku stalne aktivnosti na otkrivanja i sprječavanja terorizma. "Od petka kada se dogodio napad na američko veleposlanstvo te aktivnosti su intenzivirane u smislu povećanog broja pretraga, uzimanja izjava od osoba koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i koje o tome mogu nešto znati. Plijene se materijali koji mogu poslužiti kao dokazi", izjavila je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙