FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski ministar spreman poduzeti mjere u vezi s jenom

Autor: gple
TOKIO, 24. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Japan je spreman poduzeti mjere na deviznom tržištu kako bi obuzdao jačanje jena, upozorio je u ponedjeljak ministar financija Jun Azumi.

Njegova izjava zakočila je u ponedjeljak jačanje japanske valute prema dolaru, nakon što je u petak dosegnula rekordnu razinu prema dolaru na njujorškom tržištu.

Jen je u prošlom tjednu dotaknuo i razinu od 75,78 jena za dolar, uzbunivši japanska poduzeća i vladine dužnosnike.

"To je sasvim spekulativni potez i uopće ne odražava ekonomske temelje. Žalosno je što se tako nešto događa", kazao je ministar Azumi.

"Ako se s time pretjera, moramo poduzeti odlučne mjere. Već u subotu dao sam nalog zaposlenima u ministarstvu da budu spremni za poduzimanje mjera".

Njegova će se izjava protumačiti kao upozorenje deviznim špekulantima čiji potezi možda pridonose jačanju jena.

Vlada je posljednji put intervenirala u kolovozu, izdvojivši rekordan iznos kako bi zaustavila jačanje domaće valute.

Azumijeva izjava nadovezala se također na izvješće ministarstva financija od ponedjeljka koje je pokazalo rast japanskog izvoza u rujnu za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 5.980 milijardi jena. Time je izvoz zabilježio rast drugi mjesec zaredom.

Uvoz je uvećan za 12,1 posto, na 5.680 milijardi jena a bilježi rast 21. mjesec zaredom, ponajprije zbog viših cijena energije.

Jaki jen poskupljuje japanske proizvode na inozemnim tržištima a u ožujku su japanski izvoz teško pogodili potres i tsunami.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙