FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, dolar skočio nakon intervencije Japana

Autor: neba
TOKYO, 31. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon prošlotjednog snažnog rasta, dok je tečaj dolara skočio gotovo 5 posto prema jenu, nakon intervencije japanskih monetarnih vlasti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,9 posto.

Nakon prošlotjednog snažnog rasta cijena dionica, potaknutog dogovorom europskih lidera o cjelovitom planu za suzbijanje dužničke krize, ulagači su se jutros odlučili na dobitonosnu prodaju.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar naglo ojačao nakon intervencije japanskih monetarnih vlasti. Na početku jutrošnjeg trgovanja njegov tečaj zaronio je na svega 75,31 jen, najnižu razinu od Drugog svjetskog rata.

Kako jačanje jena negativno utječe na japansko, izvozno usmjereno gospodarstvo, središnja japanska banka intervenirala je na tržištu prodajom jena, po drugi puta u manje od tri mjeseca. U samo sat vremena tečaj dolara skočio je gotovo 5 posto, probivši se iznad razine od 79 jena.

Zbog toga je dolar ojačao i prema drugim valutama, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost dolara u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros porastao 1,3 posto.

Pritom je cijena eura pala s 1,4150 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,3985 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skočio je, pak, sa 107,25 jena, koliko je iznosio u petak, na 111,10 jena.

Jačanje dolara izazvalo je pad cijena sirovina, pa je cijena zlata skliznula više od 1, a srebra više od 2 posto.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala je, pak, za 60-ak centi, na 92,70 dolara po barelu.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙