FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 30. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SOFIJA - Birališta su otvorena u nedjelju ujutro u Bugarskoj za drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je kandidat vladajuće konzervativne stranke Rosen Plevneliev daleko najveći favorit. U prvom krugu 23. listopada dobio je 40,11 posto glasova, više 10 postotnih poena ispred socijalističkog suparnika Ivaila Kalfina koji je dobio 28,96 posto glasova. Ivailo Kalfin je, međutim, za drugi krug dobio podršku stranke turske manjine. Nezavisna kandidatkinja Meglena Kuneva, bivša europska povjerenica, bila je na trećem mjestu prošle nedjelje. Pobjednik će naslijediti Georgija Parvanova iz Socijalističke stranke, kojega se više ne može birati nakon dva petogodišnja mandata. U nedjelju se održavaju i općinski izbori a kandidat vladine stranke GERB vodi u najvećim gradovima u zemlji. Već u prvom krugu GERB se pobrinuo da se ponovno izabere gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova.

BIŠKEK - Birači u Kirgistanu započeli su glasovati u nedjelju na predsjedničkim izborima na kojima bi trebali izabrati predsjednika sposobnog za prevladavanje podjela koje prijete stabilnosti ove bivše sovjetske republike, što je ključan korak u dovršenju reformi koje bi trebale stvoriti prvu parlamentarnu demokraciju u središnjoj Aziji. Ukoliko se izbori provedu bez problema bit će to prvi mirni prijenos predsjedničkih ovlasti u ovoj pretežito muslimanskoj i strateški važnoj zemlji nakon 20 godina autoritarne vladavine i vrhunac reformi koje su pokrenute nakon krvave pobune u kojoj je prošle godine srušen predsjednik. Najviše izgleda za pobjedu ima sadašnji premijer Almazbek Atambajev kojega podržava Moskva. Nestabilnost u Kirgistanu zabrinjava Sjedinjene Države i Rusiju koje imaju vojne baze u ovoj zemlji od 5,5 milijuna stanovnika, a brine ih i trgovina drogom i prelijevanje militantnog islamizma iz susjednog Afganistana. Oni koji su preuzeli vlast nakon prevrata u travnju 2010. predvođeni predsjednicom u odlasku Rozom Otunbajev smanjili su ovlasti predsjednika i uspostavili parlament kao najvažnije tijelo za donošenje odluka u Kirgistanu. Atambajev, koji dolazi sa sjevera sklonog Rusiji i više industrijaliziranog, suočava se s dvojicom kandidata koji bi se mogli osloniti na nacionalizam birača siromašnijeg juga. Jedan od tih kandidata trostruki nacionalni prvak u bilijaru Adakan Madumarov želi obrnuti reformu ustava kako bi dao jednaku važnost predsjedniku i parlamentu. Drugi kandidat s juga zemlje, bivši boksač Kamčibek Tašijev izjavio je kako će milijuni građana Kirgistana izaći na ulice i zbaciti čelnike zemlje ukoliko osjete da su izbori nepošteni. Birači mogu birati između 16 kandidata, a ukoliko ni jedan ne osvoji natpolovičnu većinu dva s najviše glasova ići će u drugi krug.

ZAGREB - Haaški će sud u ponedjeljak izreći presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju po drugoj optužnici za nepoštivanje suda zbog otkrivanja identiteta 11 zaštićenih svjedoka vezanih uz suđenje koje se protiv njega vodi pred Haaškim sudom za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata. Tužiteljstvo je zatražilo da se Šešelja proglasi krivim za otkrivanje identiteta svjedoka i osudi na tri godine zatvora. ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštivanje suda i po jednoj je optužnici 2009. donesena osuđujuća presuda. On je u srpnju 2009. proglašen krivim i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi, čiji naslov nije objavljen, otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije "namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća" i istaknulo da je potrebno "obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi niti ijedna druga osoba". S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila, tužiteljstvo je u veljači prošle godine moralo podići drugu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov također nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet. To suđenje započelo je 22. veljače i završeno je u lipnju a presuda će biti izrečena u ponedjeljak. Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje suda. Po toj se optužnici u lipnju izjasnio da se ne osjeća krivim a prošlog je tjedna optužnica nadopunjena činjenicom da se Šešelj oglušio i na naknadne naloge suda da ukloni tajne podatke s internet stranice pa će se u petak ponovno izjašnjavati o krivnji.

NEW YORK - Snježne padavine i ledena kiša, vrlo rijetki u ovo doba godine, izazvali su u subotu velike poremećaje u prometu na istočnoj obali SAD-a gdje je bez struje ostalo 1,5 milijuna osoba. Zračne luke u New Yorku i Philadelphiji zabilježile su kašnjenja i otkazivanje letove zbog ranih snježnih padavina. Zbog loše vidljivosti i prvih pahulja snijega dolazni letovi u međunarodnoj zračnoj luci Newark blizu New Yorka bilježili su u prosjeku šest sati zakašnjenja. U međunarodnoj zračnoj luci JFK u New Yorku zrakoplovi su stizali s prosječnim kašnjenjem od četiri sata. Nevrijeme je omelo i željeznički i cestovni promet između Washingtona i Bostona, a meteorološke službe upozoravale su da bi se prometovanje noću moglo pokazati "iznimno opasnim". Guverner New Jerseyja Chris Christie objavio je da je proglasio hitno stanje zbog "ozbiljnih klimatskih prilika".

TEL AVIV - Više od 20.000 prosvjednika okupilo se u subotu navečer u Tel Avivu zbog "socijalne pravde", rekli su organizatori neviđenog vala prosvjeda koji je ovog ljeta zahvatio Izrael, izvijestili su izraelski mediji. "Narod traži porast proračuna" i "Socijalna pravda" moglo se pročitati na transparentima prosvjednika koji traže "više državnih stanova". Najveće okupljanje, iako manje od velikih prosvjeda zadnjih mjeseci, održano je u Tel Avivu gdje su se prosvjednici okupili na Trgu Yitzhaka Rabina, ispred gradske vijećnice. Organizatori su iznijeli podatak o 70.000 sudionika u Tel Avivu. Približno 5000 prosvjednika zabilježeno je u Jeruzalemu, a 200 u Richon LetZionu, blizu Tel Aviva.

PEKING - Kineska policija uhitila je 12.125 ljudi tijekom akcije protiv internetske prodaje droge i zaplijenila više od 300 kg ilegalnih narkotika, javila je u nedjelju državna novinska agencija Xinhua. Policija je uvidjela veličinu problema nakon otkrivanja da se chat dopisivanje u dva zapadna kineska grada Lanzhaou i Xianu koristi za trgovinu drogom, rekla je agencija. Privođenje osumnjičenih započelo je početkom rujna, dodaje se u izvješću. Najmlađi među njima je imao 14 godina. "Osumnjičeni kriminalci okrenuli su se internetu jer ih je tako teže otkriti", navodi Xinhua.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙