FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 29. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Mevlid Jašarević koji je u petak izveo teroristički napad na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu bio je pripadnik zajednice vehabija koja je bila smještena u Gornjoj Maoči kod Brčkog i koju je policija ranije razbila, potvrdio je u subotu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović. "Ovaj napad bio je čin terorizma. On ne može ničim biti opravdan", kazao je Ahmetović na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Sarajevu, sazvanoj povodom Jašarevićeva napada na veleposlanstvo. Ministar sigurnosti dodao je kako je napad nanio "ogromnu štetu" državi BiH, te kako se čine svi napori da umiješani u napad budu privedeni pravdi. Potvrdio je kako su u suradnji sa srbijanskom policijom provode potrebne akcije, te da je u Srbiji već pretraženo 18 lokacija i privedeno 15 ljudi. Najavio je kako će i policija u BiH obaviti niz pretraga svih lokacija za koje se smatra da su povezane s počiniteljem napada. Nije međutim želio govoriti o tome je li napad bio izolirani čin pojedinca ili možda dio šire zavjere. "Poručujem da ćemo nastaviti s beskompromisnom borbom protiv svih oblika radikalizma", kazao je Ahmetović. Američki veleposlanik Patrick Moon istaknuo je kako će rad Sjedinjenih Država na reformama u BiH biti nastavljen i da to ništa ne može zaustaviti. Kazao je kako SAD nije imao nikakvih naznaka da se priprema ovakav napad. Kazao je kako će u Sarajevo stići posebni tim istražitelja FBI-ja kako bi utvrdio pričinjenu štetu na veleposlanstvu. "Riječ je o standardnom postupku u ovakvim slučajevima", kazao je Moon. Dvadesettrogodišnji militantni islamist iz Sandžaka Mevlid Jašarević u petak je u popodnevnim satima u dana pucao iz strojnice na zgradu američkog veleposlanstva, pri čemu su ranjeni jedan policajac i jedan zaštitar iz američkog veleposlanstva. U intervenciji policije i specijalnih postrojba, Jašarević je neutraliziran hicem iz snajpera i s nastrijelnom ranom natkoljenice prevezen u bolnicu. Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo rekao je ranije u subotu da je Jašarević, uz automatsku pušku AK-47 kojom je pucao na veleposlanstvo, kod sebe imao i dvije bombe koje nije upotrijebio.

ATENA - Većina Grka negativno je reagirala na sporazum Europske unije, kojim je smanjen dug toj zemlji, jer vjeruje da će on naškoditi njihovom nacionalnom suverenitetu, pokazalo je u subotu ispitivanje javnog mišljenja. Ispitivanje koje su objavile novine To Vima i koje je provedeno odmah nakon postizanja sporazuma na summitu EU-a u četvrtak, pokazalo je da gotovo 60 posto Grka smatra taj dogovor negativnim ili vjerojatno negativnim. Nakon dogovora s bankama o odbitku 50 posto grčkog duga privatnom sektoru smanjivši ga za 100 milijardi eura, Atena će početi dug i osjetljiv proces razgovora sa svakim od svojih vjerovnika. Ukupni grčki dug je 350 milijardi eura. Više od polovice ispitanih u anketi izjavilo je da je sporazum potpisan u Bruxellesu zadao udarac suverenitetu Grčke jer se njime predaje EU-u i MMF-u više kontrole nad ekonomskim poslovima te zemlje. Samo 36 posto od 1.009 ispitanih u telefonskoj anketi izjavilo je da je sporazum pozitivan ili vjerojatno pozitivan za Grčku. Gotovo tri četvrtine ispitanika želi da Grčka zadrži euro, dok manje od jedne petine želi povratak drahme. Ispitivanje javnog mišljenja također je pokazalo da većina Grka - 55,5 posto - želi da njihove političke stranke pokažu veće jedinstvo.

DUBLIN - Iako je svima poznato da će novi irski predsjednik biti laburist Michael D. Higgins, njegovo će službeno proglašenje biti tek večeras kad službeno završi prebrojavanje glasova. Prebrojavanje glasova na irskim predsjedničkim izborima tradicionalno je dugo zbog preferencijalnog načina glasovanja. Naime, umjesto održavanja drugog kruga birači već u prvom krugu svrstavaju kandidate po redu kako ih preferiraju i zatim se u brojanju njihovi se glasovi prenose dok jedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu glasova. S 39,6 posto glasova nakon prvog brojanja, bivši ministar kulture i pjesnik, laburistički kandidat Michael D. Higgins (70), najstariji i najiskusniji od sedmero kandidata, čini se sigurnim pobjednikom. Laburistička stranka manjinski je partner u vladajućoj koaliciji. Na drugom mjestu s 28,5 posto glasova nalazi se biznismen Sean Gallagher, koji se natjecao kao neovisni kandidat i na početku kampanje bio favorit, ali ga je očito koštala bliskost s Fiannom Fail, strankom koju se smatra krivom za irski gospodarski kolaps i koja je teško poražena na općim izborima prije osam mjeseci. Bivši zapovjednik IRA-e, a sada umjereni nacionalistički političar i predstavnik Sinn Feina Martin McGuinness osvojio je 13,7 posto glasova. Obojica su već priznala poraz.

MARAKEŠ - Države bi trebale voditi računa o tomu da su brze reforme pokrenute Arapskim proljećem, koje je uspjelo uništiti korumpirane režime, u središte demokratskih zbivanja izbacile borbu protiv korupcije, rekao je u subotu izvršni direktor UN-ova Ureda za borbu protiv droge i zločina, Jurij Fedotov. On smatra da bi "Arapsko proljeće, koje je oštro odbacilo korupciju, trebalo potrajati dulje od jedne sezone", kazao je u govoru održanom tijekom četvrte sjednice Konferencije država članica Konvencije UN-a protiv korupcije, koja se održava u Marakešu. Također je pozvao države da i dalje rade na sprečavanju korupcije, jer je to "ozbiljna prepreka u procesu smanjenja siromaštva" u svijetu. Konvencija UN-a protiv korupcije sa 155 zemalja potpisnica, jedini je pravni međunarodni instrument koji omogućuje borbu protiv korupcije. Na snagu je stupila u prosincu 2005., a konvencijom se države potpisnice obvezuju da će sprečavati i otkrivati korupciju, promicati međunarodnu suradnju, nadoknađivati pokradenu imovinu te raditi na poboljšanju tehničke pomoći i razmjeni informacija u privatnom, ali i u javnom sektoru. U radu konferencije u Marakešu ove godine sudjeluju izaslanici 129 zemalja te predstavnici civilnih udruga, međunarodnih organizacija, parlamenata, novinari i predstavnici privatnog sektora. Peta sjednica održat će se 2013. u Panami.

GAZA - Izraelske snage napale su logor Islamskog Džihada na jugu Pojasa Gaze u subotu i pritom su ubile jednog od zapovjednika te palestinske frakcije i još četiti militanta, izjavili su dužnosnici. Napad u Rafahu, gradu na granici Gaze s Egiptom, usplijedio je nakon palestinskog raketiranja Izraela u četvrtak. Islamski Džihad je priopćio da je ekplozija u logoru za obuku ubila Ahmeda al-Šeika Halila, stručnjaka za streljivo i jednog od glavnih zapovjednika, kao i još četiri borca. Jedan izvor je rekao da bi među mrtvima moglo biti još čelnika Džihada budući da je pogođena sklupina čelnika. Liječnici su izjavili da su u tom napadu ozlijeđena dva Palestinca. Izraelski vojni glasnogovornik u Jeruzalemu potvrdio je da je izvršen napad, ali nije iznio detalje.

ANKARA - Napadač samoubojica raznio se u subotu pred zgradom pokrajinskog sjedišta stranke Pravda i razvoj, na vlasti, u istočnom turskom mjestu Bingoel, i pri tom poginuo, a ozlijeđeno je deset osoba, rekao je ministar unutarnjih poslova Naim Sahin. "U eksploziji je smrtno stradao napadač, a ranjeno je deset osoba", rekao je Sahin, dodavši kako meta napada nije bila zgrada stranke Pravda i razvoj, prenosi agencija Anadolija. Predstavnik lokalnih snaga sigurnosti, koji je želio ostati anoniman, rekao je kako je napad počinila žena samoubojica.

PARIZ - Francuska zračna kompanija Air France otkazala je u subotu petinu svojih letova zbog početka petodnevnog štrajka domaćina i domaćica zrakoplova, usred razdoblja blagdana Svih svetih. Air France predviđa da će uspjeti osigurati 80 posto letova, ali ne isključuje otkazivanje u zadnji tren. Kompanija je već otkazala deset prekomorskih letova predviđenih za subotu ujutro među kojima i letove prema New Yorku, Montrealu, Los Angelesu, Tokiju i Abu Dabiju. Jedan od razloga za štrajk je predviđeno rezanje osoblja u zrakoplovima Air Francea. "Ne zna se koliko će osoblja na komercijalnim letovima sudjelovati u štrajku jer nisu obavezni obavijestiti kompaniju o svojim namjerama", objasnila je glasnogovornica tvrtke. Blagdan Svih svetih državni je praznik u Francuskoj. Štrajk je osudio francuski ministar prometa Thierry Mariani, rekavši da osoblje Air Francea samo sebi puca u nogu štrajkom u vrijeme pojačanog prometa. "Ako tvrtka ima problema, sigurno joj ugled i kompetitivnost neće poboljšati petodnevni štrajk u vrijeme blagdana", kazao je.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙