FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klarić: Napredak u borbi protiv zlouporabe droga u 2010.

Autor: aspa
ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske predstavio je danas Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2010. godinu, a njegov predstojnik Dubravko Klarić naglasio je da je problem zlouporabe droga sveden u društveno prihvatljive okvire, ali da su uvijek moguća poboljašnja.

Do kraja prošle godine u Registru osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukupno je registrirano 30.300 osoba. Broj svih osoba u tretmanu u sustavu zdravstva relativno je stabilan, izvijestio je Klarić na predstavljanju u Vladi ocijenivši kako je iz izvješća vidljiv napredak u suzbijanju zlouporabe droga.

Najveći razvoj u promatranom razdoblju postignut je na području prevencije, resocijalizacije i praćenja stanja problematike droga, izvijestio je i istaknuo da je krajem 2010. potpisan Sporazum između Hrvatske i Europske unije o sudjelovanju Hrvatske u Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama, čime je formalizirana dugogodišnja suradnja s tom agencijom.

Tijekom prošle godine na liječenju je ukupno bilo 7.550 osoba, od kojih je 1.180 na liječenju bilo prvi put (15,6 posto), što predstavlja najmanji udio novoliječenih osoba u proteklih 11 godina.

Od ukupnog broja liječenih 6.175 (81,8 posto) bilo je liječeno zbog ovisnosti o opijatima, dok je 1.375 (18,2 posto) osoba bilo liječeno zbog ovisnosti o nekom drugom psihoaktivnom sredstvu, najčešće kanabisu, navodi Klarić.

U Hrvatskoj je djelovanje sustava za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje ovisnika imalo značajan utjecaj na današnje stanje, te iako je droga u društvu sve dostupnija i jeftinija, nije došlo do značajnijeg porasta broja ovisnika, ocijenio je.

I drugi pokazatelji poput pada kaznenih djela vezanih uz droge, uspješnosti policije te preventive također pokazuju dobre rezultate, ustvrdio je Klarić i dodao kako je to postignuto unatoč 10 postotnom smanjenju sredstava iz proračuna u 2010. (78.708.684,41 kuna u 2010., a 87.437.788,21 kuna u 2009.).

Potrebno je i nadalje razvijati suradnju i izgradnju konsenzusa o strateškim ciljevima između različitih sektora koji djeluju na području droga, naglasio je.

Prilikom kreiranja politike o drogama, nužno je korištenje znanstveno utemeljenog pristupa odnosno primjena učinkovitih strategija koje daju rezultate. Jedan od temeljenih problema i dalje ostaje problem evaluacije provedbe politike o drogama zbog nedostatka pouzdanih i usporedivih podataka te složenosti procesa provedbe aktivnosti smanjenja ponude i potražnje droga, zaključio je Klarić.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙