FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dokapitalizacija austrijskih banaka mogla bi koštati do četiri milijarde eura

Autor: mpuk
BEČ, 17. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Viceguverner austrijske središnje banke Wolfgang Duchatczek smatra da bi domaće banke mogle zatražiti do četiri milijardi eura za potrebe dokapitalizacije, ali da vjerojatno neće trebati puni iznos, objavio je u ponedjeljak bečki dnevnik Die Presse.

Središnja banka nije odmah komentirala izvješće koje je objavljeno nakon pritisaka vodećih svjetskih gospodarstava na Europu da poduzme odlučne mjere kako bi riješila dužničku krizu u eurozoni.

Dokapitalizacija banaka ključna je komponenta planova koje su donijeli čelnici eurozone u cilju rješavanja dužničke krize i vraćanja povjerenja u regiju.

Austrija je prošlog tjedna objavila da je spremna po potrebi pomoći posrnulim bankama nakon što je Oesterreichische Volksbanken, koja nije prošla ovogodišnji europski test izdržljivosti, objavila da u ovoj godini očekuje konsolidirani gubitak u visini do 750 milijuna eura.

Austrijske banke najveći su zajmodavci u srednjoj i istočnoj Europi.

Prošlog je tjedna Erste Bank također objavio očekuje godišnji gubitak zbog dužničke krize u eurozoni i gubitaka na deviznim kreditima u Mađarskoj.

Austriji je preostalo još oko šest milijardi eura iz sredstava koje je izdvojila na temelju zakona o stabilnosti financijskog tržišta. Zakon joj omogućuje dokapitalizaciju banaka putem jamstava i drugih mjera.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙