FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena studija utjecaja na okoliš TE Plomin

Autor: dspo
LABIN, 27. listopada 2011.(Hina) - Više od 150 građana i predstavnika ekoloških udruga iz Istarske i Primorsko-goranske županije pratilo je večeras u Labinu prezentaciju studije utjecaja na okoliš za novi blok C termoelektrane u Plominu.

Tijekom trosatne rasprave, oni su izrazili sumnje u izrađivača studije, zagrebački Ekonerg, koji je radio i studiju za Rockwool, a sumnjaju i u to da će ikad imati zrak prve kategorije.

Predstavnik izrađivača studije, zagrebačkog Ekonerga, Vladimir Jelavić iznio je da će se gašenjem bloka 1 termoelektrane i gradnjom bloka C uvelike smanjiti onečišćenje zraka. Istaknuo je osnovne značajke tog zahvata kojim HEP namjerava postojeću TE Plomin 1 snage 125 megavata zamijeniti blokom C četiri puta veće snage, koji bi kao i sadašnja postrojenja kao energent koristio uvozni ugljen.

"Ukupan utjecaj na okoliš, poglavito na kvalitetu zraka, s novom elektranom će se smanjiti jer se gasi stara problematična jedinica," ustvrdio je Jelavić.

Raspravljajući o studiji, više predstavnika udruga i građana izrazilo je protivljenje ugljenu kao energentu bez obzira na novu tehnologiju a tijekom rasprave bilo je i puno stručnih pitanja o utjecaju pojedinih elemenata na okoliš, od sumpornog dioksida do teških metala. U tom kontekstu najčešće je spomenuta tvornica Rockwool u Pićnu, pa i zato jer je i tu studiju utjecaja na okoliš izraila tvrtka Ekonerg.

Sudionici večerašnje rasprave iznijeli su i primjedbu vezano uz neusklađenost te investicije s prostornim planom Istarske županije, na što je predstavnik Ekonerga Vladimir Jelavić istaknuo kako "HEP kao investitor ima potvrdu resornog ministarstva da se ovaj projekt temelji na Strategiji i prpogramu prostornog uređenja Hrvatske".

(Hina) xdspo yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙