FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dunavska ragata za spas "Europske Amazone"

Autor: mbuj
BATINA, 9. listopada 2011. (Hina) - Trideset i pet aktivista - veslača iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Srbije okupilo se danas na Zelenom otoku pokraj sela Batina na dunavskoj regati kojom, kako su istaknuli, prosvjeduju protiv uništavanja dviju najvećih vrijednosti Dunava na tom području - Parka prirode Kopački rit i specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje".

Regatu su organizirali Svjetska nevladina udruga za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund), Zeleni Osijek i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. Prije početka regate na obali Dunava aktivisti su izložili transparente na kojima je pisalo: "Očuvajmo Kopački rit! Sačuvajmo hrvatsku prirodnu baštinu", "Očuvajmo 'Europsku Amazonu! Zaustavimo kanaliziranje Dunava".

Sudionici regate zahtijevali su od hrvatske Vlade da zaustavi planove regulacija Dunava, Drave i Mure.

Arno Mohl, stručnjak za slatkovodni sustav iz WWF-a iz Austrije na konferenciji za novinare ustvrdio je kako projekt regulacije Dunava nije u skladu s nacionalnim i europskim zakonima i predstavlja unuštavanje ne samo hrvatske prirodne baštine već i UNESCO-ova Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav tzv. "Europske Amazone".

Pojasnio je da od travnja 2010. godine hrvatska Agencija za vodne putove inzistira na regulaciji 53 riječna kilometra Dunava koji predstavljaju granicu između Hrvatske i Srbije. Planira se izgraditi 75 pera i obala utvrde koji će, kako smatraju udruge, uništiti prirodne rječne obale, a meandrirajuću rijeku pretvoriti u beživotan kanal, kazao je.

Takođe je rečeno kako je početkom listopada ove godie Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva započelo izradu studije procjene utjecaja na okoliš za taj projekt, tek nekoliko dana nakon što je Ministarstvo kulture predalo zahtjev UNESCO-u za prepoznavanje istog tog područja zajedno s rjekama Dravom i Murom kao Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Predsjednik Udruge Zeleni Osijek Jasmin Sadiković istaknuo je kako predložena regulcija rijeka ne ugrožava samo jedinstvene vrste i močvarna staništa u regiji već je vjerojatan i negativan utjecaj na pitku vodu, šume i eko-turizam u tom području.

U današnjoj regati po Dunavu sudjeluje i dobitnica svjetske medalje u veslanju osječanka Mirna Rajle Brođanac.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙