FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica umirovljenika protiv hajke na umirovljenike

Autor: ntod
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) u današnjem je priopćenju izrazila nezadovoljstvo "nizom tendencioznih i neistinitih tvrdnji" što se u posljednje vrijeme pojavljuju u javnosti, a u kojima se navodi da je većina hrvatskih umirovljenika privilegirana te ih se svrstava među glavne krivce za ekonomske teškoće.

"Tako se sramotno nameće podatak da je čak 830.000 umirovljenika u Hrvatskoj privilegirano i navodi da se radi uglavnom o onima koji primaju prijevremenu, invalidsku ili obiteljsku mirovinu. Uz to se iz bankarskih i financijskih krugova objavljuju rezultati tobožnjih istraživanja pojedinih ekonomista po kojima je „u Hrvatskoj siromašno samo 28 posto umirovljenika, a ne njih 80 posto, kako tvrde umirovljeničke udruge“, navode u MUH.

Istina je, tvrde u Matici, sasvim suprotna - umirovljenici su siromašni jer je prosječna mirovina samo 2.152 kune, što je svega 39 posto prosječne plaće. Takav odnos mirovina prema plaćama je najniži u Europi.

Matica je, na temelju službenih pokazatelja, izračunala da čak 79 posto umirovljenika, odnosno njih 885.000, ima prosječnu mirovinu svega 1.676 kuna.

"Matica podržava borbu protiv korupcije i kriminala i kada je riječ o stjecanju prava na mirovine i zahtijeva da se to energično nastavi, ali odlučno odbija sve neprimjerene i nemoralne napade na ljude treće dobi koji su stvorili ogromne vrijednosti te pošteno zaradili svoje mirovine", kaže se u priopćenju.

Umirovljenici upozoravaju i da se u zadnje vrijeme sve češće čuju „rasprave“ iz istih krugova, osobito na okruglim stolovima u kojima se mirovine tretiraju kao socijalna pomoć, a ne zarađeni prihod.

Zaboravlja se da je mirovina ekonomska kategorija, a ne socijalno davanje, napominje se u priopćenju koje je potpisao predsjednik MUH-a Josip Vincek.

Članovi Matice su posebno ogorčeni što se upravo iz bankarskih i financijskih krugova, preko kojih se, kažu, odvijala najveća pljačka i privatizacija onog što su svojim radom stekli sadašnji umirovljenici, pokušava otvoriti nova hajka i lov i na "ono malo sirotinje što im je ostalo".

Razočarani su što su umirovljenici prepušteni javnom linču bez zaštite i što nitko iz vlasti i oporbe nije stao u njihovu obranu.

(Hina) pp/xntod yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙