FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: Vlada radi na jačim ulaganjima u željeznicu

Autor: dmar
ZAGREB, 25. listopada 2011. (Hina) - Radnicima na željeznici redovno se isplaćuju plaće i imaju kolektivni ugovor, što znači da imaju sigurnost, a nitko ne spori da željeznici trebaju jača ulaganja, na čemu Vlada i radi, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata koji djeluju u HŽ-u, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nekoliko stotina članova sindikata HŽ-a prosvjedovalo je pred zgradom Ministarstva ("kockicom") kako bi upozorili na neodrživo stanje i nedovoljna ulaganja u željeznicu.

Ulaganja u željeznicu ove godine iznose oko tri milijarde kuna, od čega je milijarda namijenjena infrastrukturi a 300 milijuna kuna za mobilne kapacitete, rekao je Kalmeta ocjenivši da je riječ o iznosu koji je na razini prethodnih godina.

Uputio sam prijedlog Vladi o donošenju odluke o nabavi sedam novih elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski promet, u čemu je predviđeno sufinanciranje države s 20 posto sredstava, dok ostatak podmiruju HŽ Putnički prijevoz i Grad Zagreb, kazao je ministar.

Podsjetio je da dva takva vlaka, koje su proizveli Končar i TŽV Gredelj, voze na hrvatskim prugama, a treći dizel-električni vlak za regionalni promet počinje s promotivnom vožnjom idućeg mjeseca.

Kalmeta je odbacio tvrdnje da se nauštrb modernizacije željeznice ishodi zajam Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) za pelješki most. Nema poveznice između ta dva projekta niti je ikad itko razgovarao o tome, kazao je dodajući da će se pelješki most financirati drugim zajmom.

Još uvijek je aktualan zajam EBRD-a za modernizaciju mobilnih kapaciteta, restrukturiranje željeznice i otpremnine radnika, pojasnio je Kalmeta. Dodao je i da se HŽ Infrastruktura priprema za povlačenje sredstava iz EU fondova, na čemu se temelji daljnja modernizacija pruga.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙