FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Dodik u višednevnom posjetu SAD-u

Autor: rmav
SARAJEVO, 26. listopada 2011.(Hina) - Predsjednik entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik, koji se nalazi u višednevnom posjetu Sjedinjenim Državama, u javnim je nastupima pokušao pridobiti sugovornike za potporu politici koju vodi odnosno održanju što većeg stupnja autonomije RS, prenose u srijedu lokalni mediji u BiH dodajući kako je predavanje koje je održao na sveučilištu Columbia bilo samo za odabrane.

Dodika su primili neki članovi američkog Senata, a u State Departmentu s njim se sastao samo zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker.

Dodik je u utorak održao i predavanje na sveučilištu Columbia, a iz njegova ureda u Banjoj Luci je priopćeno kako je on tom prigodom kazao da se RS zauzima za striktno poštivanje odredbi Daytonskog sporazuma bez prenošenja bilo kakvih dodatnih ovlasti s entiteta na državu BiH.

Ocijenio je kako su u prošlosti pojedini visoki predstavnici u BiH "umjesto tumača Daytona postali zakonodavci iako za to nisu imali nikakvih legitimnih ovlasti".

"Dnevni avaz" u svom internetskom izdanju u srijedu piše pak kako se Dodikovo predavanje na sveučilištu Columbia pretvorilo u svojevrsni incident jer je ulazak u dvoranu u kojoj je trebao govoriti bio dopušten samo odabranima. U dvoranu nisu navodno mogli ući brojni zainteresirani koji su se ranije uredno prijavili i dobili potvrdu da mogu nazočiti predavanju, među kojima, kako tvrdi "Avaz", i neki bosanskohercegovački diplomati iz misije pri UN-u. Neki od zainteresiranih, kojima nije bio dopušten ulaz, ostalima iz publike dijelili su letke kojima su upozoravali na Dodikove izjave poput nijekanja genocida u Srebrenici i promicanja separatističke politike.

Komentirajući Dodikov posjet SAD-u mediji u BiH navode kako je iz proračuna RS od 2007. godine plaćeno čak 13 milijuna dolara za lobiranje u Sjedinjenim Državama za promicanje politike tog entiteta, no bez većih rezultata.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙