FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: smjer kretanja ovisit će o vijestima iz Europe

Autor: scvi
ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Ishod današnjeg sastanka na vrhu europskih čelnika imat će snažan utjecaj na smjer trgovanja na svjetskim burzama, a bude li razočaravajući, negativno raspoloženje moglo bi se preliti i na Zagrebačku burzu.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je porastao 0,46 posto, na 1.809 bodova, a Crobex10 0,8 posto, na 997 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,34 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego prethodnoga dana. Milijunske promete pritom su ostvarene dionicama Atlantic grupe, Belja, Ericssona Nikole Tesle i HT-a.

U međuvremenu, na svjetskim burzama vlada oprez i nervoza dok investitori iščekaju odluke europskih čelnika u vezi dužničke krize u eurozoni.

Danas će se održati summit Europske unije i čelnika eurozone, ali je otkazan ranije najavljeni sastanak ministara financija. To je izazvalo strahovanja da europski lideri nisu u stanju dogovoriti konkretan, cjelovit plan za suzbijanje dužničke krize.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, zbog slabih makroekonomskih podataka, razočaravajućih poslovnih rezultata kompanija, ali i sumnje ulagača da će europski lideri usuglasiti rješenja za suzbijanje dužničke krize.

Dow Jones indeks pao je 1,72 posto, na 11.706 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,99 posto, na 1.229 bodova, a Nasdaq indeks 2,26 posto, na 2.638 bodova.

Na azijskim i europskim burzama jutros se trguje oprezno, također u očekivanju ključnog sastanka europskih lidera.

Ako europski lideri u srijedu ne usuglase mjere za suzbijanje krize, cijene bi dionica mogle oštro pasti, kažu analitičari.

„Iz reakcije tržišta vidimo da investitori ne očekuju mnogo od današnjeg sastanka na vrhu Europske unije u vezi rješenja dužničke krize. Stoga očekujem danas negativni pritisak na svjetskim burzama“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Vijesti iz eurozone mogle bi utjecati i na kretanja na domaćem tržištu kapitala.

„Bude li danas zbog odluka u vezi eurozone dramatičnog pada cijena dionica na svjetskim burzama, i domaće tržište pratit će ta kretanja. U protivnom, vjerojatna je stagnacija indeksa“, napominje Bošković.

U međuvremenu, dodaje Bošković, domaći investitori postupno se pripremaju za intenziviranje objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci.

Od likvidnijih izdanja, sutra se očekuje objava poslovnih rezultata Ericssona Nikole Tesle i Atlantic grupe.

„Posljednjih dana dionice pojedinih kompanija bilježe veće promete i cjenovne oscilacije, jer se investitori pozicioniraju pred objavu njihovih poslovnih izvješća“, ocjenjuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙