FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hanfa podnijela kaznene prijave protiv odgovornih osoba iz Ine i MOL-a

Autor: scvi
ZAGREB, 25. listopada 2011. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) podnijela je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz Ine i MOL-a zbog sumnje da su protuzakonito raspolagali povlaštenim informacijama.

"Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz društava INA-Industrija nafte d.d. i MOL-a radi sumnje da su raspolagali povlaštenim informacijama suprotno odredbama Zakona o tržištu kapitala", potvrđeno je danas iz Hanfe iz koje ne iznose nikakve druge detalje.

Prema informacijama koje je sinoć objavio HRT-a, kaznena prijava podnesena je protiv predsjednika uprave Ine Zoltana Aldotta i predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

To je druga kaznena prijava Hanfe protiv čelnih ljudi mađarskog MOL-a. Naime, prvu kaznenu prijavu protiv mađarske kompanije i odgovornih osoba u MOL-u ta agencija je podnijela u svibnju zbog osnovane sumnje na kazneno djelo manipulacije tržištem te prijevare u gospodarskom poslovanju.

Hanfa je trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi obustavila još 28. travnja, ustvrdivši da je MOL manipulirao tržištem šaljući pogrešne signale oko kupnje Ininih dionica.

Obustava trgovanja produljena je i krajem srpnja, 29. srpnja kada je Hanfa naložila Ini da u roku 45 dana izvrši niz naloga vezano za izmjenu i/ili donošenje novih internih akata kojima se uređuje postupanje s povlaštenim informacijama te s tim vezane izmjene organizacijske strukture i uspostavu sustava i kontrole. Iz Hanfe su tada u priopćenju bili najavili i da će, s obzirom na nepravilnosti uočene u provedenom upravnom postupku nadzora, podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima.

Nije poznato kada će ponovno biti omogućeno trgovanje dionicama Ine, a prema najavama nekih medija to bi moglo biti uskoro.

(Hina) xsbo ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙