FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOL nema namjeru zatvoriti rafineriju u Sisku

Autor: nbrc
ZAGREB, 20. listopada 2011. (Hina) - Mađarski MOL danas je objavio da nema namjeru zatvoriti rafineriju u Sisku.

"Već smo nekoliko puta izjavili da se sisačka rafinerija ne smije i neće zatvoriti. Uprava Ine nikada nije predložila zatvaranje, ni Vladi Repulike Hrvatske, ni Molu", ističe se u priopćenju MOL Grupe.

U priopćenju, koje potpisuje direktor međunarodnih komunikacija i korporativnog marketinga MOL grupe Domokos Szollar, naglašava se kako je MOL oduvijek smatra da je rafinerija u Sisku važna za Hrvatsku, za domaće gospodarstvo i za Inu.

"Sisak je jedan od Ininih strateških aduta te sve važne odluke o rafineriji moraju biti donesene jednoglasno od strane dva najveća dioničara u Ini", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je MOL odgovoran i ozbiljan ulagač u Hrvatskoj i vodi računa o budućnosti Siska.

"Zajedno s našim strateškim partnerom, Vladom RH, podržavamo Inu u analizi razvojnih scenarija Siska u budućnosti, s ciljem očuvanja radnih mjesta. Sigurni smo da ćemo doći do pravog i odgovornog rješenja", poručuju iz MOL Grupe.

U priopćenju također navode da je, koliko im je poznato, zadnji "prijedlog u kojem je izričito implicirano zatvaranje sisačke rafinerije predstavljen u lipnju 1998. od strane Uprave Ine predvođene Davorom Šternom".

Priopćenje MOL-a o rafineriji Sisak uslijedilo je nakon što je danas u članku i na naslovnici lista Business.hr objavio da "Mađari žele zatvoriti rafineriju u Sisku" te da "1000 radnika ostaje bez posla?".

Po pisanju tog lista, Uprava Ine u utorak je predstavnicima hrvatskog suvlasnika, koje su prezentirali dužnosnici Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva, predstavila prijedlog razvojne strategije Ine za razdoblje od 2011. do 2015. godine.

Hrvatska strane dokumentom nije nimalo oduševljena, piše list dodajući da bi taj dokument trebao biti temelj za početak pregovora između dva suvlasnika kompanije, no da prema prezentiranom proizlazi da je to samo općenita prezentacija, a nikako ozbiljna i konkretna strategija, zbog čega će hrvatska strana inzistirati na kvalitetnijem materijalu.

Prema pisanju tog lista, predstavnici Vlade MOL-u su zamjerili što nije predočio konkretan i dobro razrađen razvojni plan obnove rafinerija s preciznim vremenskim odrednicima. Uprava Ine kazala je da se opcije ulaganja u modernizacija rafinerije Sisak još razmatraju, a prezentirani su svi negativni aspekti nastavka obnove te rafinerije, navodi se uz ostalo u tekstu koji danas prenose i neki drugi hrvatski mediji.

Predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern Hini je izjavio kako mu je drago što je MOL očitovao svoju posvećenost nastavku rada rafinerije u Sisku, ali da bi želio da to bude potkrepljeno konkretnim brojkama odnosno iznosima ulaganja u modernizaciju rafinerije koja može koštati i do milijardu eura. To su respektabilni iznosi koji imaju mjesta u strategiji, smatra Štern.

Kaže da je Uprava Ine Nadzornom odboru predstavila strategiju razvoja do 2015. godine te da su hrvatski članovi zatražili njezinu doradu odnosno potvrdu želje za nastavkom rada i modernizacijom sisačke rafinerije, uz navođenje brojčanih pokazatelja. U sadašnjoj strategiji, tvrdi Štern, to nigdje izričito ne piše.

Zamoljen za komentar MOL-ovih tvrdnji prema kojima je zadnji put prijedlog za zatvaranje sisačke rafinerije iznijet 1998. godine kada je on bio na čelu Uprave Ine, Štern kaže da takvog prijedloga nije bilo.

Podsjeća da je tada cijena goriva bila ograničena, pa je moguće da se MOL referira na neki dopis Uprave kojim ona, možda, od države traži da dopusti tržišno formiranje cijena, jer bi u protivnom u pitanje mogao doći rad rafinerija.

(Hina) xbn/duk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙