FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU odaje počast Libijcima koji će proglasiti oslobođenje

Autor: vrad
BRUXELLES, 23. listopada 2011. (Hina/AFP) - Europski čelnici su u nedjelju pohvalili "odvažnost i odlučnost" libijskog naroda koji se sprema proglasiti oslobođenje cijele zemlje nakon 42 godine apsolutne vladavine Moamera Gadafija.

EU "odaje počast odvažnosti i odlučnosti libijskog naroda. S nestrpljenjem očekuje formiranje vlade koja će nastojati okupiti sve društvene skupine i omogućiti početak demokratskih, mirnih i jasnih promjena za sve Libijce", ističe se u nacrtu završne izjave čiju je presliku dobila francuska novinska agencija France Presse i koja se treba prihvatiti nakon summita europskih čelnika u Bruxellesu.

Europljani su usto pozvali na raspisivanje "slobodnih i poštenih izbora".

Osvrćući se na temu smrti pukovnika Gadafija, ocijenili su da njegova pogibija "označava kraj ere despotizma i represije pod kojima je libijski narod predugo trpio".

"Libija danas može okrenuti novu stranicu svoje povijesti, nastaviti nacionalnu pomirbu i prigrliti novu demokratsku budućnost", dodaje se u nacrtu dokumenta.

U subotu je, u prigodi zasjedanja ministara za europsku politiku u Bruxellesu, finski ministar Alexander Stubb kritizirao okolnosti u kojima je umro svrgnuti libijski vođa, ocijenivši da njegova "prijeka smrt" nije bila "u službi pravde".

Britanski ministar obrane Philip Hammond rekao je pak u nedjelju da je "ugled" novih libijskih vlasti "malo narušen" smrću Gadafija koji je u četvrtak ubijen u još nejasnim okolnostima.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙