FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: Zakon o ništetnosti je štetan i neustavan

Autor: tdel
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Predjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović iznimno štetnim ocijenio je danas prihvaćeni Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije najavivši kako će Ustavnom sudu uputiti zahtjev da se ispita njegova ustavnost.

"Zakon je iznimno štetan jer uskraćuje hrvatskim braniteljima pravo na efikasnu obranu kroz pravnu pomoć tijela Republike Hrvatske", rekao je predsjednik Josipović u izjavi novinarima u Uredu Predsjednika. Također, istaknuo je, Zakon je štetan jer, zatvarajući vrata dobroj suradnj koja je 'čistila' neosnovane optužnice - neodređeni broj hrvatskih građana izlaže mogućnosti da budu uhićeni u inozemstvu.

Josipović smatra kako je Zakon u političkom smislu iznimno štetan za Republiku Hrvatsku jer se, istaknuo je, već o njegovoj nekvaliteti očitovala i međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica smatra da Zakon "dovodi u sumnju našu predanost progonu ratnih zločina", rekao je.

Ocijenio je i kako će taj zakon zapriječiti i međunarodnu suradnju koja već postoji, i koja je rezultirala većim brojem predmeta koji su sudovi u Republici Srbiji proveli protiv zločinaca, koji su djela počinili u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović rekao je kako taj zakon smatra neustavnim te će zajedno s potpisivanjem tog zakona Ustavnom sudu RH uputiti zahtjev da se ispita njegova ustavnost. "Zakonom se sprječava zajamčeno pravo građana na pravičnost suđenja tj. da iznesu svoju obranu", rekao je Josipović. Također, smatra kako su tim zakonom utvrđene nove nadležnosti hrvatskom ministru pravosuđa, a za to je, ocijenio je, potrebna većina od ukupnog broja zastupnika.

Dodao je kako, iako je Sabor imao kvorum, nisu svi zastupnici glasali za taj zakon te po Josipovićevom sudu on nije izglasan potrebnom većinom.

Predsjednik Josipović upitao se je li taj zakon suprotan međunarodnim ugovorima koje je potpisala RH. "Sada će doći do nove nesigurnosti hrvatskih građana, posebno kad putuju u inozemstvo", rekao je Josipović uputivši branitelje da zaštitu traže od onih zastupnika koji su glasali za taj "štetan i neustavan zakon".

(Hina) xtdel ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙