FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović primio izaslanstvo 132. brigade HV-a

Autor: dmak
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović primio je danas u svome uredu, u povodu 20. obljetnice ustroja, izaslanstvo pripadnika 132. brigade Hrvatske vojske iz Našica i članove njihovih obitelji čestitavši im na jubileju te poželjevši ispunjenje sna o naprednoj i pravednoj europskoj Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović je pritom Redom bana Jelačića posmrtno odlikovao Josipa Dragičevića, a odličje je primila njegova supruga Marica. Redom hrvatskog križa Predsjednik je odlikovao i uručio odličje Mirku Korbaru. Odličjem Reda hrvatskog trolista odlikovao je posmrtno Zorana Abičića čije je odličje primila supruga Mirjana te Franju Brođanca i Elviru Kolić.

Ljeto i rana jesen povijesne 1991. vrijeme je kad su domoljubi u Slavoniji i u ostalim dijelovima Hrvatske bili prisljeni na samoorganiziranje i pružanje aktivnog otpora nadolazećoj agresiji s istoka, podsjetio je predsjednik Josipović.

Našice u tome nisu bile izuzetak, zauzimanje velike vojarne garnizona u gotovo samom centru grada prvi je veći uspjeh dragovoljaca, a oduzeto oružje i tehnika bili su temelj za opremanje brigade, ali i drugih hrvatskih postrojbi kojima je bila neophodna pomoć u pripremi za ratna djelovanja.

Nakon osiguranja mira u okolnim mjestima pripadnici brigade odlaze i na druga ratišta diljem slavonske bojišnice. Najpoznatiji je odlazak našićkih dragovoljaca u vukovarsko bojište gdje je poginulo 14 pripadnika brigade, a trojica ih se još uvijek vode kao nestali. Velik broj završio ih je u srbijanskim koncentracijskim logorima i nakon pada Vukovara slavonska bojišnica ostaje aktivna, a Našićani daju veliki doprinos na nuštarskom i osječkom ratištu, naglasio je Predsjednik.

Nakon uspostave primirja 1992. godine 132. brigada sudjeluje na posavskom ratištu, a za vrijeme najvećih vojno redarstvenih akcija Bljesak i Oluja, našićki branitelji izvode borbene aktivnosti poznate pod imenom "Štit" i "Zid" u svrhu zaštite istočnih hrvatskih granica.

Nažalost, brojke od 54 poginula branitelja i više od 250 ranjenih najbolje svjedoči o težini ratnog puta 132. brigade HV-a, istaknuo je Josipović.

Poručio je da su danas pred nama novi izazovi i ciljevi kojima stremimo u suverenoj demokratskoj pravnoj i pravednoj Hrvatskoj koje treba ostvariti. San o Hrvatskoj je u velikoj mjeri ostvaren no nikada ne smijemo i ne možemo biti potpuno zadovoljni. Naši ideali za koje ste se borili koje su sanjali oni koji su vas podupirali su ostvareni - Hrvatska je danas članica NATO-a a uskoro i punopravna članica Europske unije - zemlja pred kojom sigurno stoje dobre perspektive, naglasio je Josipović.

Poručio je da se Hrvatska treba afirmirati kao zemlja u kojoj nema gladnih, koja ima perspektivu i u kojoj se mladi mogu školovati i pronaći zaposlenje. Mislim da je i ovaj jubilej prilika da građanima i sebi obećamo da ćemo učinit sve da to doista tako i bude, rekao je predsjednik Josipović.

U ime odlikovanih i pripadnika 132. brigade zahvalio je general pukovnik Slavko Barić rekavši da je našićka brigada ustrojena u vrlo kratkom roku i da je bila sastavni dio gradova Našice i Orahovica.

(Hina) xdm yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙