FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan sporazum o suradnji MORH-a i FER-a

Autor: dmak
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Ministar obrane Davor Božinović i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) zagrebačkog Sveučilišta Nedjeljko Perić potpisali su danas na FER-u Sporazum o znanstvenoj i tehničkoj suradnji koja će, kako je istaknuto, pridonijeti unaprjeđivanju znanstvenih istraživanja za potrebe tehničke modernizacije i daljnjeg razvoja Oružanih snaga RH.

Ministar obrane Davor Božinović istaknuo je da će sporazum pridonijeti pronalaženju novih tehnoloških rješenja i modernizaciji Oružanih snaga, a dekan Nedjeljko Perić je rekao da je Fakultet elektrotehnike i računarstva vodeće hrvatsko središte istraživanja, inovacija i visokog obrazovanja i uključen u europske znanstvene tijekove.

Tim sporazumom će se otvoriti mogućnosti suradnje u okviru NATO programa kojima se financiraju primijenjena istraživanja i nove tehnologije u svrhu jačanja sigurnosnih i obrambenih sposobnosti Saveza, smatraju u MORH-u.

Ministarstvo obrane nema takav potencijal kao FER, no nastoji iskoristiti potencijal društva i sveučilišta i proširiti suradnju, rekao je Božinović. Hrvatski vojnik opremljen je opremom koja je rezultat rada hrvatske pameti i industrije i to je stalni proces razvoja i integracije znanosti i proizvodnje za potrebe društva, a uspjeh leži u brzoj primjeni najnovijih tehnoloških dostignuća kod krajnjih korisnika, rekao je ministar obrane.

Živimo u vrijeme globalne ekonomske i financijske krize i njezinog utjecaja na smanjenje vojnih i obrambenih proračuna, no raste izdvajanje po vojniku sa 70 na 90 tisuća eura godišnje. To pokazuje da se kvantiteta zamjenjuje kvalitetom i da vojnici postaju multidisciplinarni, a to je moguće samo uz najsuvremeniju opremu, kazao je ministar.

Čestitao je FER-u na uključivanje u Program 7 Europske unije, "težak" 50 milijardi eura, iz kojeg je povukao sredstva u visini od više od 3,351 milijuna eura za istraživački rad.

Riječ je o Centru izvrsnosti za napredne kooperativne sustave (ACROSS) u okviru kojeg radi 27 profesora FER-a, znanstvenici sa 16 prestižnih sveučilišta EU te tri hrvatska industrijska partnera, Končar, Ericsson Tesla i Doking, čiji su istraživački ciljevi, među ostalim, razvoj i komunikacija kooperativnih objekata te razvoj naprednih metoda umjetne inteligencije, rekao je dekan FER-a Perić. Oni će svoju primjenu, među ostalim, naći u domovinskoj sigurnosti kroz nadzor državne granice, postrojbi na bojištu i antiterorističkoj borbi.

Spomenuo je uz ostalo projekt CURE podvodne robotike i suradnju s NATO-ovim Undersea Research centrom, treniranje moždanog sustava u suradnji sa Institutom za mozak, te simulacije treninga pilota helikoptera i canadaira.

Istaknuo je da na FER-u radi više od 200 doktora znanosti i 70 istraživača.

Potpisivanju sporazuma bio je nazočan, među ostalima i načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić.

(Hina) xdm yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙