FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: 20. obljetnica Središnjice elektroničkog izviđanja GS OSRH

Autor: dber
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Pripadnici Središnjice elektroničkog izviđanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH danas su obilježili 20. obljetnicu svoje postrojbe svečanim postrojavanjem te polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u administrativnom sjedištu MORH-a i svetom misom u kapelici, a na prigodnoj svečanosti nazočili su i svi bivši pripadnici postrojbe, branitelji, dužnosnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga.

"Od 7. listopada 1991., kada je odlukom ministra obrane RH osnovan Glavni centar za elektroničko izviđanje i protuelektroničko djelovanje Zbora Narodne garde, pa do današnjeg dana, SEI neprekidno djeluje u obrani i zaštiti suvereniteta RH", rekao je

zapovjednik postrojbe, pukovnik Miro Zeljko u pozdravnom govoru.

Istaknuo je da je tijekom proteklih 20 godina neprekidnog djelovanja, posebice od prvog ratnog preustroja 1993. do danas, pripadnike SEI-a uvijek kroz zadaće vodilo načelo profesionalnosti, stručnosti i bezuvjetne predanosti, kako u ratu tako i u miru, te im se zato posebno i zahvalio. Iskazao je uvjerenje da će sve dosadašnje uspješno odrađene zadaće SEI-a biti dodatni motiv pripadnicima za buduće još bolje rezultate.

U priopćenju iz MORH-a navodi se da je u postrojbi SEI djelovalo više od 500 pripadnika te da danas mnogi od njih sudjeluju i u međunarodnim mirovnim misijama gdje zajedno s kolegama iz ostalih članica NATO-a provode zadaće s ciljem očuvanja mira u svijetu, a u skladu s preuzetim obvezama Republike Hrvatske.

Upućujući čestitku pripadnicima SEI u povodu 20. godišnjice njihove postrojbe, u ime ministra obrane i načelnika GS OS RH, zamjenik načelnika GS OS RH, general pukovnik Slavko Barić je podsjetio na sve vrlo važne ratne zadaće koje je više nego uspješno SEI izvršio. "Uloga u ratu i poslijeratnoj tranziciji pokazala je kako SEI obavlja iznimno važne tehničke zadaće, kako za Oružane snage RH tako i za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske općenito. Kada su od gotovo nemogućih uvjeta stvarali uspješne rezultate pa do danas kada savladavaju najsofisticiranije tehničke zadaće, u svom djelovanju pokazuju svoju nezamjenjivu ulogu, na ponos OS RH-a", zaključio je general Barić.

U povodu 20. obljetnice ustrojavanja Središnjice elektroničkog izviđanja zaslužnim pripadnicima dodijeljene su pohvale i nagrade, a deset pripadnika koji su u postrojbi od prvog dana ustrojavanja, dobilo je posebna priznanja i plakete za časnu i uzornu 20. godišnju službu u postrojbi.

Iz MORH-a navode da se tim povodom održao i nogometni turnir između pripadnika SEI-a i GS OS RH-a.

(Hina) pp/xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙