FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završilo 43. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

Autor: vvar
VARAŽDIN, 20. listopada 2011. (Hina) - U Pastoralnom centru Varaždinske biskupije danas je održana konferencija za novinare na kojoj su riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić te varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i sisački biskup mons. Vlado Košić izvijestili o tijeku i zaključcima 43. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije.

Predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenog priopćavanja mons. Ivan Devčić izvijestio je da su biskupi HBK na plenarnom zasjedanju, koje se održavalo u Varaždinu od utorka do danas, raspravljali o novoj evangelizaciji, o poteškoćama pri slavljenju misa te o ovogodišnjem boravku Svetog Oca u Hrvatskoj. Usto su predsjednici komisija, vijeća i odbora HBK podnijeli izvješća o prošlogodišnjem radu tijela kojima predsjedaju te je prihvaćen dokument HBK o pastoralnim smjernicama za postulat vjernika laika u Crkvi i društvu u Hrvatskoj.

Budući da je kao jedna od tema 43. plenarnog zasjedanja HBK bila najavljena i poruka biskupa vjernicima prigodom izbora zastupnika u Hrvatski sabor, novinare je zanimalo kakva će ta poruka biti. "Mi ne želimo djelovati politički i ne želimo se svrstavati ni uz jednu političku stranku. Nama je stranka hrvatski narod, država, crkva, napredak i prosperitet i u tom smislu će biti poruka koja će biti objavljena kada za to dođe vrijeme", rekao je mons. Devčić.

Na plenarnom zasjedanju HBK riječi je bilo i o "slučaju Dajla" koji je u kolovozu uzburkao crkvenu i društvenu javnost, rekao je mons. Devčić koji je pročitao priopćenje s očitovanjem biskupa HBK o tom slučaju. U priopćenju, između ostaloga, stoji da hrvatski biskupi prepoznaju zasluge koje imaju oci benediktinci sa svojim pastoralnim i društvenim djelovanjem u samostanu Dajli, ali da isto tako prepoznaju da su odredbe koje je donijela Sveta Stolica da bi se postiglo rješenje kanonskog spora "nastojale vratiti stvari – onoliko koliko je moguće – u okvir istine i pravičnosti".

"Mi ovim priopćenjem ne prejudiciramo kako će slučaj biti riješen. Slučaj je sada u državnim rukama, na Upravnome sudu i na to kako će ga riješiti - mi ne možemo utjecati. Mi smo samo željeli uputiti ovu poruku vjernicima i javnosti da bismo smirili situaciju i da bismo naše zajedništvo međusobno učvrstili", rekao je Devčić.

Sisački biskup mons. Košić najavio je da će sutra u Zagrebu početi 5. hrvatski socijalni tjedan koji će trajati do nedjelje te da će 27. listopada, također u Zagrebu, biti održan molitveni susret predstavnika svih kršćanskih crkava i zajednica te židova i muslimana. Mons. Košić najavio je i to da će Sisak 5. i 6. svibnja 2012. godine biti domaćin Susreta hrvatske katoličke mladeži, na kojemu se očekuje tridesetak tisuća sudionika.

(Hina) xvvar ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙