FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 20. listopada

Autor: mcur
ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 20. listopada:

ZAGREB - U nastavku 24. sjednice Hrvatskog sabora zastupnici će raspravljati o konačnom prijedlogu kaznenog zakona, U kazneno zakonodavstvo na taj se način uvode mnoge novine koje se posebno odnose na gospodarska kaznena djela, a počet će se primjenjivati od 1. srpnja 2013., odnosno kad Hrvatska uđe u Europsku uniju. Po prijedlogu novog kaznenog zakona, neisplata plaća zbog neopravdanih razloga smatrala bi se kaznenim djelom za koje je predviđena zatvorska kazna do tri godine. Najviša kazna za osobito teška kaznena djela je s dosadašnjih 40 povišena na 50 godina. Novine su vezane i za kažnjavanje zlostavljanja na radu (mobbing), za nasilje u obitelji, a povisuju se i za kazneno djelo primanja i davanja mita s dosadašnih šest mjeseci do pet godina na najmanje jednu do osam godina. Novo kazneno djelo je obijesna vožnja, a u novom zakonu i dalje ostaje odredba po kojoj je posjedovanje droge kazneno djelo. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6)

(*) ZAGREB - Sjednica Vlade RH (14 sati, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2).

ZAGREB - Na konferenciji za novinare o akciji "Stop nasilju u sportu", čiji je cilj borba protiv navijačkog nasilja i svakog nasilja u sportu, govorit će i predsjednik Republike Ivo Josipović (17,30 sati, Nogometna akademija Marić, Albrechtova ulica, Ravnice). U 18 sati predsjednik Josipović odigrat će nogometnu utakmicu u momčadi "Predsjednik i prijatelji" protiv "Humanih zvijezda Zagreba" (igralište Nogometne akademije Marić).

ZAGREB - U središnjici Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Zagrebu bit će potpisan koalicijski sporazum između Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Zelene stranke za VII. izbornu jedinicu. Na konferenciji će sudjelovati predsjednik HSS-a Josip Friščić, potpredsjednik HSS-a i koordinator za VII. izbornu jedinicu Božidar Pankretić, predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić i glavni tajnik HSS-a Nenad Matić. VII. izborna jedinica obuhvaća jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačku županiju, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba (11,30 sati, središnjica HSS-a, Zvonimirova 17/III).

ZAGREB - Svjetsku premijeru projekta "Dugovječnost u zdravlju" na konferenciji za novinare u Zagrebu predstavit će prof. dr. Miroslav Radman, član Francuske akademije znanosti i dr. med. Slavko Ivković, član Europske akademije za interdisciplinarnu medicinu i član znanstvenog savjeta akademije (11 sati, Smaragdna dvorana hotela The Regent Esplanade Zagreb, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) priređuje proslavu 50. obljetnice časopisa "Forum", uz promociju novoga broja. Na svečanosti će govoriti predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za književnost akademik Ante Stamać, akademik Tonko Maroević, glavni urednik časopisa "Forum" akademik Krešimir Nemec, urednik časopisa "Forum" akademik Nikica Petrak i urednik časopisa "Forum", član suradnik HAZU-a prof. dr. Mladen Machiedo. "Forum", mjesečnik Razreda za književnost HAZU, slavi ove godine 50. obljetnicu izlaženja. Inicijator za pokretanje časopisa, a dugo godina i njegov pokrovitelj, bio je Miroslav Krleža. Pripreme za pokretanje "Foruma" započele su 1961., a sve potrebne predradnje obavili su Miroslav Krleža, Petar Šegedin i Marijan Matković. Prvi broj mjesečnika pojavio se u siječnju 1962. (18 sati, dvorana Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14).

ZAGREB - Otvaranje 32. zagrebačkih književnih razgovora (ZKR) koje organizira Društvo hrvatskih književnika. Tijekom svoje višegodišnje tradicije (prvi razgovori organizirani su još davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća), razgovori su ugostili više od 1000 sudionika - književnika, prevoditelja, lingvista, književnih kritičara, kulturologa, koji su održali zapažena predavanja na brojne teme (20 sati, Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I)

VARAŽDIN - Konferencija za novinare nakon završetka 43. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Zasjedanje je održano pod predsjedanjem predsjednika HBK đakovačko- osječkog nadbiskupa mons. Marina Srakića u Svećeničkom domu Varaždinske biskupije u Varaždinu. Počelo je 18. listopada (12 sati, Zagrebačka 3a).

VARAŽDIN - Izložba "200 godina Kaptola u Varaždinu", u organizaciji Varaždinske biskupije i Gradskog muzeja Varaždin, otvara se u prostoru palače Herzer (19 sati, Franjevački trg 6). Izložba o 200 godina Kaptola u Varaždinu obuhvaća više od 170 eksponata, a među njima su povelje i druga dokumentarna građa, fotografije, portreti kaptolskih dužnosnika i knjige. Autori stručne koncepcije su vlč. Damir Bobovec i muzejska savjetnica Spomenka Težak sa suradnicima. U nakladi Varaždinske biskupije tiskan je i popratni katalog. Izložba će biti otvorena do 20. studenoga.

Zvjezdicom (*) je obilježen događaj za koji je poziv stigao nakon prvog emitiranja najave za četvrtak, 20. listopada.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

Telefon: 01/48-80-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙