FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Položeni vijenci na spomenik ubijenim domobranima na Orsuli

Autor: hspa
DUBROVNIK, 19. listopada 2011. (Hina) - Na Orsuli je danas održana komemoracija za trinaestoricu domobrana koje su partizani ubili kad su ušli u Dubrovnik 1944.

Prigodnu molitvu predvodio je don Jozo Njavro, a vijence su položili županijski predstavnici sa županom Nikolom Dobroslavićem na čelu te konavoski općinski načelnik Luka Korda.

Prije 67 godina trinaestorica mladih tek unovačenih hrvatskih domobrana ubijena su na Orsuli noću s 19. na 20. listopada 1944. Pripadnici partizanskih postrojba njihova su tijela bacili u more niz 50-metarsku stijenu na Orsuli. Komemoraciju je organizirala Udruga "Hrvatski domobran", a počast ubijenima osim te udruge odali su i predstavnici Udruge "Daksa 1944.-1945.", dubrovačkog Društva političkih zatvorenika, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi obitelji ubijenih domobrana.

Trinaest domobrana popisanih na spomen-ploči nije preživjelo, osim Marka Trtomana koji se oslobodio žice kojom je bio svezan i neopazice se izvukao. Zahvaljujući njemu, istina o počinjenu zločinu nije ostala "komunistička tajna" kao mnoge druge, stoji u priopćenju Udruge "Hrvatski domobran".

Prošlo je predugih 50 godina komunizma da bi se obavila komemoracija na Orsuli, dodaje se i navodi kako je, kao i često u svojoj burnoj prošlosti, Dubrovnik prednjačio, bio prvi, bio najbolji u mnogočemu, sve do dolaska tzv. osloboditelja u listopadu 1944., kad je na Orsuli likvidirana skupina mladih Konavljana, tek unovačenih pripadnika hrvatske vojske, koje je u Komolcu u Rijeci dubrovačkoj 9. listopada 1944. zarobila 10. hercegovačka brigada. Oni su odvedeni na Orsulu i smješteni u drvenu baraku, te su ih po dvojicu izvodili, ubijali i bacali preko zida niz padinu. Danima nakon toga strašnog zločina mrtva su tijela plutala po moru. Partizanski zločin na Orsuli bio je zapravo preteča Bleiburga i križnih putova za stotine tisuća ubijenih Hrvata tijekom II. svjetskog rata i nakon njega, stoji, među ostalim, u priopćenju udruge "Hrvatski domobran".

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙