FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija žrtvama iz Široke Kule

Autor: kprp
ŠIROKA KULA/GOSPIĆ, 13. listopada 2011. (Hina) - U Širokoj Kuli, gdje je na današnji dan 1991. godine srpski agresor ubio 40 nedužnih civila - Hrvata iz tog mjesta i okolnih naselja održana je komemoracija.

Članovi obitelji, rodbina žrtava, izaslanstva hrvatske vlade s potpredsjednikom Darkom Milinovićem na čelu te Ličko-senjske županije, grada Gospića i udruga iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće na spomenik podignut pokraj župne crkve.

Odana je počast žrtvama među kojima je bila najmlađa 13-godišnja djevojčica Verica Nikšić, a nastarija žrtva bio je 95-godišnji Ivan Orešković.

U proteklih 20 godina pronađeno je u jamama i masovnim grobnicama 30 žrtava, a za deset žrtava još se traga.

Hrvatsko pravosuđe dosad je optužilo i u odsutnosti osudilo devetoricu pripadnika srpskih paravojnih postrojba tzv. SAO Krajine - trojicu na 20 godina zatvora, trojicu na 15 godina, dvojicu na 12 godina i jednog na pet godina zatvora. Na osnovi sporazuma o progonu ratnih zločinaca, potpisanog između Republike Hrvatske i Srbije, za ratni zločin počinjen u Širokoj Kuli srbijansko pravosuđe osudilo je četvoricu na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od devet godina. Oni su na izdržavanju kazne, a ostali ni danas nisu privedeni pred lice pravde.

Vijenci su položeni i na spomenik žrtvama iz Široke Kule podignut ispred jame Golubnjače, iz koje je ekshumirano najviše žrtava.

U župnoj crkvi sv. Mateja služena je misa zadušnica.

(Hina) xkprp yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙