FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovas: sjećanje na žrtve minskog polja

Autor: zdra
LOVAS, 18. listopada 2011.(Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno križa na mjestu negdašnjega minskog polja na ulaz u Lovas obilježena je 20. godišnjica pogibije i ranjavanja mještana u minskome polju u koje su ih pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba natjerali 18. listopada 1991.

Na današnji dan, prije 20 godina, pošto su okupirali Lovas, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba prisilno su odveli "na čišćenje" minskog polja 51 Hrvata iz Lovasa. U tom okrutnom zločinu poginuo je 21 Lovašanin, a 14 ih je ranjeno.

Vijence su podno križa položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina poginulih Lovašana te mnoga izaslanstva. Na komemoraciji su bili i predstavnici hrvatskoga veleposlanstva iz Beograda, predstavnice beogradske mirovne udruge "Žene u crnom" te Fonda za humanitarno pravo.

Molitvu za poginule i nestale Lovašane u Domovinskom ratu predvodio je župnik Željko Grigić, a misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela predvodit će vinkovački župnik, mons. Tadija Pranjić.

U Domovinskom ratu ubijeno je i poginulo 87 Lovašana, što je 5,5 posto Hrvata koji su do Domovinskog rata živjeli u tome mjestu. Nestalima se vodi još dvoje Lovašana.

Na Višemu sudu u Beogradu od 17. travnja 2008. vodi se sudski postupak u kojemu je srbijansko državno odvjetništvo optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. u Lovasu počinili ratni zločin nad 70 civila.

(Hina) xzdra ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙