FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Europski parlament u četvrtak će započeti postupak odobravanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji koji bi trebao završiti 1. prosinca. Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta u četvrtak će u prvom čitanju raspravljati o dva dokumenta - o nacrtu rezolucije o pristupnom ugovoru s Hrvatskom te o nacrtu rezolucije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU-u. Nacrte obaju dokumenata pripremio je parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda. Vanjskopolitički odbor će o tome glasovati 14. studenoga i onda ga uputiti na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, koji će o tome glasovati 1. prosinca. Nakon toga će Vijeće EU-a na sastanku 5. prosinca službeno prihvatiti nacrt Ugovora o pristupanju i tada će biti obavljene sve proceduralne pretpostavke za njegovo potpisivanje. "Europski parlament je suglasan s pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji i s odlukom Vijeća o prihvaćanju hrvatske aplikacije za članstvo", kaže se u nacrtu rezolucije koja ima zakonsku snagu. U nacrtu rezolucije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU-u pozdravlja se završetak pristupnih pregovora, "koji su znatno promijenili socijalno-politički, gospodarski i kulturni krajobraz zemlje". U tekstu se ističe potreba da se nastavi s reformama i navodi da "proces nije dovršen i da ga treba nastaviti jednakom odlučnošću i teškim radom". Prema Swobodinu nacrtu, Europski parlament će pozvati "Komisiju da i dalje strogo i objektivno nadzire pripreme za pristupanje i da pomogne Hrvatskoj da ispuni svoje obveze preuzete u pregovorima". Također se kaže da je "pretpristupni nadzorni mehanizam način da se Hrvatskoj osigura dodatna potpora u njezinim reformskim naporima". U tekstu se kaže da posebno treba nadgledati reforme u području pravosuđa, temeljnih prava, slobode i sigurnosti, uključujući nepristrano procesuiranje ratnih zločina, borbu protiv korupcije, upravljanje granicama, policijsku suradnju, borbu protiv organiziranog kriminala te u području tržišnog natjecanja, restrukturiranja brodogradnje i čeličnog sektora.

ZAGREB/JERUZALEM - Izraelski vojnik Gilad Shalit, koji je u utorak oslobođen nakon više od pet godina zatočeništva u rukama Hamasa u Gazi, sastao se sa svojim roditeljima u zračnoj bazi na jugu Izraela, priopćio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua,a prenose svjetske novinske agencije. "Vojnik Gilat Shalit upravo se sastao sa svojim roditeljima. Na početku sastanka premijer je rekao njegovim roditeljima: 'Vratio sam kući vaše dijete'", navodi se u priopćenju. U trenutku kad je ugledao Shalita Netanyahu je rekao: "Dobar dan, Gilad, dobro nam došao natrag u Izrael. Dobro je imati te kod kuće". Gilad Shalit i stotine Palestinaca prešli su u utorak izraelsku granicu u suprotnim smjerovima u sklopu razmjene zarobljenika "tisuću za jednoga" koja je donijela radost obiteljima, ali nije ublažila desetljeća sukoba. Na prvom pregledu u zračnoj bazi utvrđeno je da je Shalit dobrog zdravlja, osim što je blijed i šepa. Vojnik Shalit (25) vratio se kući u Izrael, gdje je jako emotivno dočekan, nakon 1.940 dana zatočeništva u Pojasu Gaze, dok je prvih nekoliko stotina Palestinaca, koji izlaze iz izraelskih zatvora u fazama, dočekano poljupcima i zastavama u Gazi na Zapadnoj obali.

ZAGREB - Svijet u utorak izražava zadovoljstvo oslobađenjem izraelskog vojnika Gilada Shalita, koji je u zamjenu za tisuću palestinskih zatvorenika, oslobođen nakon petogodišnjeg zatočeništva, javile su novinske agencije. Posebno zadovoljstvo izrazila je Francuska, budući da Shalit, uz izraelsko, ima i francusko državljanstvo. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izrazio je "veliko olakšanje" Francuske i rekao da će ga "uskoro" primiti u Parizu. Oslobađanje Gilada Shalita "veliko je olakšanje za Francusku, a smatram da je činjenica što je Gilad i Francuz puno pridonijela u očuvanju njegova života", rekao je Sarkozy. Britanski premijer David Cameron rekao je da je Shalitovo oslobađanje "još jedan korak prema miru". "Čestitam izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i svima koji su omogućili da se on u dobrom stanju vrati kući i nadam se da je ta razmjena zatvorenika još jedan korak prema miru", rekao je Cameron. Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe turski zastupnik Mevlut Cavusoglu rekao je da je Shalitovo oslobađanje "dobra vijest". Iran je u utorak čestitao "palestinskom narodu" na oslobađanju tisuću palestinskih zatvorenika u zamjenu za izraelskog vojnika. "Nadamo se da će jednog dana sva palestinska zemlja biti u rukama svojih pravih vlasnika", objavila je iranska državna televizija. Iran ne priznaje Državu Izrael i podržava palestinske islamističke pokrete. Mladi izraelski vojnik Gilad Shalit u utorak je oslobođen nakon petogodišnjeg zatočeništva, a u zamjenu za njegovo oslobađanje Izrael će na slobodu pustiti 1.027 palestinskih zatvorenika.

TRIPOLI - Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton nenajavljeno je u utorak doputovala u posjet Libiji kako bi učvrstila veze s novim libijskim čelnicima, kojima je i Washington pomogao da preuzmu vlast, ponudi pomoć i potakne ih da ispune obećanje da će brzo provesti izbore. Clinton je u Tripoli u jednodnevni posjet doputovala u vojnom zrakoplovu SAD-a a za posjeta planirano je da se sastane s čelnicima Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), aktivistima civilnog društva i osobljem novootvorenog veleposlanstva Sjedinjenih Država. Ona će najaviti niz novih programa kojima bi se trebali uspostaviti bliskiji odnosi SAD-a i Libije, ukljujući pomoć u liječenju ranjenih u libijskom ustanku, obnovu programa studentske razmjene i veću pomoć libijskim nastojanjima da nađu i unište opasno oružje iz Gadafijeva doba. Clinton je najviša američka dužnosnica koja je posjetila Tripoli otkako su pobunjeničke snage u kolovozu zauzele prijestolnicu. Dužnosnici SAD-a su rekli da njen posjet ističe nadu Washingtona u suradnju s novim libijskim čelnicima dok vode zemlju prema izborima i počinju reforme libijskoga gospodarstva.

MILANO - Milanski sudac je u utorak oslobodio talijanskog premijera Silvija Berlusconija od optužbi za prijevaru i pronevjeru u slučaju koji se odnosi na njegovu privatnu medijsku kompaniju Mediaset, što predstavlja rijetku pravosudnu pobjedu za oslabljenog talijanskog premijera protiv kojeg se vode još tri druga sudska procesa. Sudac je naložio suđenje Berlusconijevom sinu Piersilviju i Fedeleu Confalolnieriju, koji su dopredsjednik i predsjednik Mediaseta, u istom slučaju. "Uvijek smo govorili da nije bilo nedjela i da Berlusconi nema ništa s tim", rekao je premijerov odvjetnik Niccolo Ghedini. "Ovo je prilično rijetka odluka no ipak još uvijek mislimo da milanski suci progone Berlusconija". Slučaj se odnosi na optužbe da je Mediaset izvršio kupoprodaju televizijskih prava po napuhanim cijenama u poslovima koji su, po tužiteljima, rezultirali pronevjerom 35 milijuna eura i poreznom prijevarom od 8 milijuna eura. Tužitelji su najavili žalbu na odluku suda.

SARAJEVO - Nizozemski Shell pretražit će cjelokupni prostor Federacije Bosne i Hercegovine kako bi provjerio nalaze li se tamo zalihe nafte koji bi vrijedilo eksploatirati, potvrdio je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj. "Naš zahtjev Shellu je da se praktično svaki milimetar FBiH istraži. Radi se o 26 tisuća kilometara teritorija koji će biti istraženi na na temelju dokumentacije rađene od 1970. do 1990. godine", izjavio je Trhulj kako ga u utorak citira sarajevsko "Oslobođenje". Vlada Federacije BiH ovog je tjedna donijela odluku o sklapanju ugovora s nizozemskim naftnim gigantom o istraživanju terena čiji je cilj provjeriti nalaze o zalihama nafte dobivene prije nekoliko desetljeća. Tim je preliminarnim nalazima utvrđeno kako, primjerice, na širem području Tuzle postoje četiri lokacije na kojima ima nafte i to na dubini od tisuću do tisuću i 300 metara. Izvjesno je kako se ne radi o velikim zalihama nafte, no u federalnoj vladi drže kako vrijedi istražiti ima li zaliha fosilnih goriva na većim dubinama i je li količina dostatna za komercijalnu eksploataciju koju bi vodile velike tvrtke.

u.

TIRANA - Albanski rudar poginuo je, a dvojica od sedmorice ranjenih rudara bore se za život nakon eksplozije vodika u rudniku kroma Bulqiza u utorak. Albanska tvrtka ACR, koja je u potpunom vlasništvu austrijskog DCM DECOmetala, rekla je da je stručna skupina naišla na džep vodika kada se spustila u rudnik kako bi izmjerila količinu plina i pripremila ventilacijske cijevi. "Nakon nekog vremena, kada su stručnjaci bili na udaljenosti od 40 do 50 metara od mjesta radova došlo je do eksplozije", rekao je ACR. Uslijed eksplozija stručnjak za ventilaciju Naim Shyti izgubio je život a sedmorica drugih su ozlijeđena", dodala je tvrtka. Uzroci eksplozije još nisu utvrđeni.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙