FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručni skup "Ekoincident"

Autor: hsup
OPATIJA, 4. listopada 2011. (Hina) - Stručni skup "Ekoincident", na kojemu o preventivi ekoincidenata, edukaciji, pripravnosti, vođenju intervencija i metodama uklanjanja ekoincidenata raspravlja stotinjak stručnjaka, počeo je danas u Opatiji.

Željko Makvić iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva rekao je da su prošle godine doneseni mnogi zakoni u tzv. vodnom sektoru koji omogućuju rješavanje ekoincidenata. "Na nama je da razmijenimo iskustva kako bismo s intervencijom mogli početi što prije nakon dojave", dodao je.

Također je rekao da je sustav odlično radio i do 2010., da su i do tada riješeni mnogi slučajevi onečišćenja voda bez trajnih posljedica za okoliš i ljudskih žrtava.

"Od 2002. do 2008. bilo je oko 770 izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda, ali nikada nije ugroženo zdravlje ljudi. Sva onečišćenja su sanirana i nije bilo trajnih posljedica, osim prilikom pomora riba, a posljednjih godina uočen je trend smanjivanja broja iznenadnih onečišćenja", istaknuo je Makvić.

Ove godine donesen je novi državni plan mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda koji se primjenjuje na kopnene vode na teritoriju Hrvatske.

Uključuje procjenu mogućnosti i stupnja ugroženosti od onečišćenja, mjere i postupke za onečišćenje voda s kopna te za prekogranična onečišćenja, mjere informiranja javnosti, subjekte provedbe i niže planove mjera, rekao je Makvić, ističući da vodu treba čuvati i štedjeti te da u slučaju onečišćenja voda ili drugih nezakonitih radnji treba reagirati odmah.

Skup je nastavljen izlaganjima o sustavu pomoći u slučaju iznenadnog onečišćenja mora, nacionalnom planu intervencije Crne Gore, o Državnom centru 112 i drugom.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙