FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kutini energetski učinkovita javna rasvjeta

Autor: mbuj
KUTINA, 13. listopada 2011. (Hina) - Ugovor o zajedničkom financiranju projekta energetske učinkovitosti kojim se rekonstruira javna rasvjeta u Kutini potpisali su danas direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Zlatko Ivaniš i kutinski gradonačelnik Davor Žmegač.

Tim projektom, koji fond sufinancira s 525.000 kuna (36 posto prihvatljivih troškova) namjerava se zamijeniti 496 svjetiljki sa štedljivim žaruljama. Procjenjuje se da će se uštedjeti oko 35 posto energije.

Kao jedan od poticaja provedbi politike energetske učinkovitosti, utemeljenoj na domaćoj proizvodnji, Hrvatski sabor donio je 30. rujna ove godine Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja kojim se propisuje obveza primjene javne rasvjete koja zadovoljava ekološke i energetske aspekte. Slijedeći svjetske trendove u proizvodnji energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, i u Hrvatskoj se razvila proizvodnja energetski učinkovitih i ekoloških rasvjetnih tijela. Dio asortimana hrvatskih tvrtki zadovoljava ekološke i energetske aspekte koji se postavljaju ispred rasvjetnih tijela koja se kao izvorom svjetlosti koriste visokotlačnim natrijevim žaruljama. Također, mnoge proizvodne tvrtke u Hrvatskoj u svoje proizvodne programe sve više uvode LED rasvjetu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od osnutka do danas sufinancirao je ukupno 165 projekata javne rasvjete u 147 gradova i općina u Hrvatskoj. Ukupna investicija iznosi 140 milijuna kuna, a taj je fond za sufinanciranje osigurao 63 milijuna kuna.

Nakon potpisivanja ugovora, svi nazočni obišli su odlagalište komunalnog otpada u Kutini za čiju je sanaciju taj fond odobrio 27 milijuna kuna.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙