FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor raspravlja o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja

Autor: tkol
ZAGREB, 30. rujna 2011. (Hina) - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, koji bi, među ostalim, trebao doprinijeti zaštiti ljudskog zdravlja od štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja i prejakog svjetla s javnih površina, ali i sigurnosti u cestovnom prometu.

Osim na zaštitu okoliša, zakon bi trebao utjecati i na učinkovito planiranje potrošnje električne energije, istaknuo je državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski.

U odnosu na prvo čitanje, prihvaćene su brojne zastupničke primjedbe napomenuo je Ružinski dodajući kako je u tom smislu i maknuta obveza da se u roku od pet godina moraju promijeniti rasvjetna tijela koja nisu u skladu s odredbama zakona.

Konačnim prijedlogom zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja se, među ostalim, zabranjuje korištenje javne rasvjete koja raspršuje svjetlo iznad horizonta u postocima većim od propisanih graničnih vrijednosti, postavljanje svjetiljki koje izvana rasvjetljavaju zaštićeni prostor više od dopuštenih vrijednosti, kao i rasvjetljavanje prometnica na način da se svjetlo raspršuje u okoliš iznad propisanih dopuštenih standarda te rasvjetljavanje oglasnih površina uz prometnice nenaseljenih područja.

Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja usklađen je i s odredbama Zakona o zaštiti okoliša i s posebnim propisima iz područja, a za njihovo kršenje predviđene su i novčane kazne.

Saborski odbori podržali su predloženi zakon.

Marina Matulović Dropulić (HDZ) tako je kazala kako bi se tim zakonom trebala očuvati energetska učinkovitost kao i zaštititi flora i fauna.

Operateri rasvjete i proizvođači dobili su upute kako i kroz koje vrijeme se trebaju prilagoditi propisima, rekla je Matulović Dropulić dodajući kako tu ujedno vidi i priliku za domaće proizvođače.

Pozdravljajući namjeru da se pitanje svjetlosnog onečišćenja riješi zakonom Marijana Petir (HSS) je ustvrdila kako je tim zakonom Hrvatska postala lider u Europi na području zaštite od svjetlosnog onečišćenja.

Zdenko Franić (SDP) pozdravio je što je Hrvatska na putu da donese zakon koji bi "mogao biti primjerom zemljama zapadne Europe koje taj zakon još nemaju".

Zakonom se potiče enegetska učinkovitost što bi, po njegovom mišljenju, za posljedicu moglo imati i smanjenje kiselih kiša te smanjenje negativnih učinaka klimatskih promjena.

Danica Hursa (HNS/HSU) naglasila je kako u Hrvatskoj možda još ne gori "crveno svjetlo" za svjetlosno onečišćenje, no to je, kako je kazala, ipak dobro prevenirati.

(Hina) xtkol yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙