FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano otvorene 46. vinkovačke jeseni

Autor: Gordan Čorkalo
VINKOVCI, 16. rujna 2011. (Hina) - Scensko-glazbenim programom „Ej, široki slavonski sokače“ večeras su u Vinkovcima svečano otvorene 46. vinkovačke jeseni, manifestacija koja već godinama nosi epitet najveće smotre izvornoga hrvatskoga folklora, a koja se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.

Potpredsjednik Vlade RH i premijerkin izaslanik Petar Čobanković, otvarajući 46. vinkovačke jeseni, naglasio je da manifestacija od svojih početaka odraz ljubavi hrvatskog čovjeka prema svojoj tradiciji i kulturi, ali i „ljubavi prema hrvatskom narodu, hrvatskom duhu i nacionalnoj svijesti“.

Podsjetio je da se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku uniju u koju će unijeti svoju kulturu, tradiciju i folklor, a čime će i obogatiti tu asocijaciju.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić u pozdravnoj riječi naglasio je da je u Vinkovačke jeseni utkana „slavonska duša i plemenitost i širina slavonskoga čovjeka“ te da manifestacija dočarava prošlost u njenom izvornom obliku.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se pod geslom „Ej, široki slavonski sokače“ što su riječi iz predavanja vinkovačkog književnika Joze Ivakića održanog na temu sela u hrvatskoj književnosti 1914. godine u Rijeci.

Na svečanoj pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni, u nazočnosti niza uglednika iz političkog i javnog života, više od stotinu glumaca, tamburaša, pjevača i vokalnih solista uprizorilo je stare slavonske običaje i onodobne fragmente života slavonskoga čovjeka vezane uz sokak (ulica), koji je u staro doba bio i svojevrsni „prozor u svijet“. Scenariji svečanosti dijelom se oslanjao i na literarna djela vinkovačkih pisaca Joze Ivakića, Ivana i Josipa Kozarca, Josipa Kosora kao i pučkoga pjesnika Ivana Jemrića-Rusa.

Kasnije večeras pod velikim šatorom Vinkovačkih jeseni održavaju se tradicionalni „Šokački divani“.

Sutra na središnjoj pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni (20 sati) održava se prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, na kojoj će nastupiti 12 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH i Vojvodine, a u nedjelju (18,30 sati) održat će se drugi dio smotre uz nastup još 20 KUD-ova.

Najspektakularniji dio Vinkovačkih jeseni održat će se u nedjelju (10 sati) kada će se održati svečani mimohod sudionika 46. Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega, a u kojem će ulicama grada prodefilirati 71 folklorna skupina i oko 3.500 njegovatelja folklorne tradicije hrvatskoga naroda.

Središnje manifestacije 46. Vinkovačkih jeseni održavaju se od 16. do 18. kolovoza, no uvodne priredbe započele su još 9. kolovoza i u međuvremenu je u Vinkovcima održano više desetaka folklornih, kulturnih i kulturno-zabavnih, gospodarskih i športskih priredbi.

(Hina) xgvin ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙